Deputații au aprobat un proiect de lege ce presupune un mecanism de prevenție contra unor posibile abuzuri din partea organelor de control. Autorul proiectului precizează că această inițiativă vine ca răspuns la necesitatea de a îmbunătăți mediul de afaceri și a proteja micul business de numeroasele obstacole în calea desfășurării afacerilor private, transmite IPN.
Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a declarat că, deși legea controlului de stat conține unele mecanisme de protecție, numite „prescripție”, acestea nu se aplică sau se aplică ineficient. Prescripția intervine în cazul unor încălcări minore, care previn aplicarea sancțiunilor și încurajează formularea unor recomandări de remediere, cu stabilirea încălcărilor, prevederilor legale și un termen pentru aceste remedieri. De cele mai multe ori, aceste remedieri sunt cerute marilor întreprinderi și mai puțin businessului mic și mijlociu, care nu beneficiază de facto de consiliere și termen de remediere efectivă a unor carențe.
Proiectul votat în primă lectură introduce anumite norme care se referă la obligația organului de control de a îndruma agentul economic prin elaborarea de ghiduri, îndrumare, note informative, în ajutorul celor verificați de către organele de control. Aceste acțiuni sunt însoțite de o normă activată prin intermediul proiectului de lege care permite părții afectate să recupereze prejudiciile cauzate de un inspector, care indică asupra unei relații asimetrice între organul de control și subiectul verificării, însemnând astfel o pârghie de responsabilizare mutuală. Totodată, se precizează în legea controlului de stat termenul de remediere acordat prin prescripțiile emise de inspectori, care nu trebuie să fie mai mic de 30 de zile și cu posibilitatea de a fi extins până la 90 de zile, în dependență de complexitatea cazului.
Conform instrumentului propus, agentul constatator va efectua o analiză și va indica neconformitățile agentului economic, dacă acestea există. Ulterior, agentul constatator va întocmi o listă a acțiunilor și măsurilor, conform cerințelor actelor normative, ce trebuie realizate de agentul economic pentru remedierea neconformităților. De comun acord cu agentul economic, acesta va stabili termenul pentru remedierea neconformităților, întocmind și semnând un act (plan) în acest sens. După expirarea termenului, agentul constatator va verifica realizarea acțiunilor și măsurilor convenite. Doar în cazul când agentul economic nu va remedia neconformitățile, acesta poate fi sancționat conform legii.
Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.