Pretendentul la calitatea de candidat independent pentru funcţia de preşedinte, Artur Croitor, susţine că legislaţia electorală naţională pune piedici în calea oamenilor cu viziuni noi şi îi păstrează la putere pe cei care au adus ţara la degradare economică.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Artur Croitor a declarat că cei care candidează independent sau sunt înaintaţi de societatea civilă nu sunt puşi în condiţii egale cu candidaţii înaintaţi de partidele politice. „Despre ce fel de drepturi egale putem vorbi când candidaţii înaintaţi de partide primesc finanţare, spaţiu de emisie la posturile de televiziune, în timp ce candidaţii societăţii civile şi cei independenţi sunt lipsiţi de toate acestea”, a spus Artur Croitor.
Acesta a precizat că a depus la CEC cererea pentru înregistrarea grupului de iniţiativă în vederea colectării semnăturilor solicitate la înregistrarea candidaţilor în cursa electorală în data de 31 august. Răspunsul a fost obţinut pe 2 septembrie. Având în vedere chestiunile organizatorice care trebuiau să fie puse la punct, echipa acestuia a mai pierdut 9 zile. Astfel, până pe 29 septembrie, când expiră termenul în care pot fi prezentate listele cu semnături la CEC, au mai rămas 20 de zile.
„Reiese că un singur om ar trebui să colecteze două mii de semnături zilnic sau ar fi nevoie de o echipă de 400 de persoane, ceea ce nu este permis de legislaţie. Totodată, cheltuielile de drum şi hrană pentru cele 100 de persoane care merg în teritoriu să strângă semnături se ridică la circa un milion de lei, aproximativ un milion mai este necesar pentru mediatizare prin intermediul televiziunilor. În această situaţie, un candidat al societăţii civile, care ar avea un salariu de 10 mii de lei, trebuie să strângă banii necesari doar pentru această etapă pe parcursul a 20 de ani”, a estimat Artur Croitor.
Artur Croitor a făcut apel către cei care au intenţia să candideze independent, îndemnându-i să facă echipă comună ca „să contribuie astfel la distrugerea blocadei informaţionale existente”.