Artistul plastic Alexei Colâbneac a făcut o trecere în revistă a activităţii de 42 de ani
Artistul plastic Alexei Colâbneac a făcut o trecere în revistă a activităţii de 42 de ani într-o expoziţie vernisată la Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Expoziţia „Şi totuşi grafica” conţine peste 150 de titluri: grafică, ilustraţie de carte, grafică de şevalet şi heraldică, transmite Info-Prim Neo.
La vârsta de 66 de ani, maestrul Alexei Colâbneac creează lucrări în atelierul său, dar mai este şi în fruntea catedrei Artă grafică din cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova (AMTAP). Artistul spune că niciodată nu a aşteptat inspiraţia, subliniind că esenţială este pregătirea profesională.
„Sunt ferm convins că pedagogul nu are dreptul să facă rebuturi. Acest rebut comis trece automat în societate. Pedagogul trebuie să fie un meşter iscusit”, a spus Alexei Colâbneac marţi, 24 martie.
Victoria Melnic, rectorul AMTAP a spus în cadrul vernisajului că discipolii lui Alexei Colâbneac mereu au demonstrat aceeaşi migală şi dăruire de sine pe care le-a cultivat-o profesorul. „Această expoziţie ne mai demonstrează o dată că Alexei Colâbneac este un veritabil maestru. Sunt foarte fericită că îl avem în colectivul nostru de cadre didactice”, a menţionat ea.
Violeta Zabulica-Diordiev, vestită ilustratoare de cărţi, eleva lui Alexei Colâbneac, a mărturisit că a învăţat de la profesorul său nu doar măiestria, dar şi alte lucruri importante din viaţă, mulţumindu-i pentru atenţia acordată şi după absolvirea instituţiei de arte.
„Urmăresc de mulţi ani evoluţia maestrului Colâbneac şi ştiu dintotdeauna că atunci când dumnealui face un lucru, îl face cu multă exigenţă faţă de sine şi faţă de ceilalţi”, a spus Ghenadie Jalbă, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.
Responsabilitatea şi talentul artistului Alexei Colâbneac au fost apreciate şi de către Tudor Braga, directorul Centrului expoziţional „Constantin Brâncuşi”.
Alexei Colâbneac este deţinătorul a numeroase premii: Premiul republican al tineretului „Boris Glavan”, Merite Prize, International Postage Stamp Design Contest, Tokyo, Premiul special Saloanele Moldovei, Bacău-Chişinău şi premiul „Andersen” pentru cea mai reuşită ilustraţie de carte, China.
Expoziţia este deschisă până la 5 aprilie.