Artiştii sunt îngrijoraţi de soarta studioului „Buciumul”

Mai mulţi artişti, alături de fiica regretatului regizor Tudor Tătaru, susţin că, la un an de la preluarea forţată a întreprinderii municipale Studioul „Buciumul”, autorităţile nu au întreprins nicio acţiune pentru reluarea activităţii acestuia. Mai mult, artiştii susţin că uşile studioului în continuare sunt sigilate, accesul fiind restricţionat de către pază.

Fiica maestrului, regizorul Viorica Tătaru, a declarat luni, 24 noiembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că se împlineşte un an de la preluarea forţată a Studioului „Buciumul” de către un grup de funcţionari din Primăria municipiului Chişinău, în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă. Atunci, susţine Viorica Tătaru, familia sa a fost impusă să părăsească studioul, au fost puse sigilii pe uşi şi instituită pază particulară. Potrivit ei, nici până în prezent nu a avut posibilitatea să-şi ia lucrurile personale de acolo, pentru că îi este limitat accesul pe teritoriul instituţiei.

Viorica Tătaru a menţionat că s-a adresat de nenumărate ori autorităţilor locale ca să fie stopate abuzurile comise la „Buciumul”, dar până în prezent nu au primit răspuns la niciun demers. S-a adresat şi în instanţa de judecată, însă cazul nu a fost pus pe rol. Viorica Tătaru susţine că acest loc este râvnit de autorităţi pentru că este chiar în centrul capitalei.

„Cu toţii am fi interesaţi să aflăm care sunt totuşi planurile de viitor ale Primăriei pentru activitatea de la „Buciumul”. De ce nu primim niciun răspuns la scrisorile, solicitările, plângerile adresate domnului primar Dorin Chirtoacă? Care este totuşi scopul preluării, în afară de discotecile care se organizează, dezmăţul serviciului de pază, accesul blocat, mizeria şi bătaia de joc?”, a întrebat Viorica Tătaru.

Artistul Anatol Latâşev a declarat că pe vremuri la acest studio se organizau un şir de activităţi culturale, dar astăzi este păzit şi artiştii nu-i pot păşi pragul. „Mă doare sufletul că această creatură a marelui nostru artist, marele regizor, scenarist, actor şi un om de mare omenie, Tudor Tătaru, astăzi este dată uitării şi se dărâmă văzând cu ochii”, a notat artistul. Anatol Latâşev a mai spus că va veni către Uniunea Muzicienilor cu propunerea să-i poarte numele lui Tudor Tătaru

Artista Maria Stoianov a menţionat că, odată, „Buciumul” era o oază unde toţi îşi răcoreau sufletul, care acum pur şi simplu stă închisă, iar autorităţile locale fac promisiuni zădarnice. „Eu nu cred că doar Viorica Tătaru cu familia ei trebuie să lupte pentru acest studiou. Trebuie să luptăm noi toţi”, a spus artista.

Studioul independent de filme folclorice şi de comedie „Buciumul” a fost înfiinţat în 1992 de către regizorul Tudor Tătaru, iar în 1996 a trecut sub patronajul municipiului Chişinău.

  • viorica tataru despre buciumul.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.