Arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse prin topire

Peste 1300 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost supuse distrugerii prin topire. Acțiunea a avut loc în cadrul celui de-al 8-lea exerciţiu organizat și desfășurat de Inspectoratul General al Poliției, cu sprijinul UE și PNUD ce are menirea reducerii amenințării proliferării armelor mici şi armamentului uşor în Republica Moldova, notează IPN.

Din întregul arsenal de arme distruse fac parte arme de vânătoare și tir sportiv, arme cu glonț, arme pneumatice și de semnalizare, arme neletale (pistoale cu gaz și bile de cauciuc), arme artizanale și improvizate.  Potrivit oamenilor legii, toate aceste arme au fost retrase din circuitul civil, deoarece starea tehnică nu corespunde cerințelor esențiale de securitate, sunt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcție, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol.

„În ultimii 5 ani au fost depuse eforturi consistente pentru îmbunătățirea managementului SALW în Republica Moldova, prin crearea unui nou registru de stat al armelor, operaționalizarea mecanismului de marcare a armelor, construcția unui depozit de păstrare a armelor ridicate din circuitul civil, precum și cele ridicate de către Poliție și instituirea camerelor de păstrare a corpurilor delicte în Bălți și Cahul. Toate cele menționate sunt realizări înregistrate cu suportul financiar al partenerilor noștri strategici, care susțin eforturile noastre de dezvoltare și aliniere la standardele UE”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Exercițiul de distrugere a armelor prin topire a fost realizat datorită suportului financiar în valoare de circa 10 000 de euro, acordat de către Uniunea Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor (SEESAC).


„Primind statutul de țară candidată, reafirm angajamentul UE de a sprijini în continuare Republica Moldova în consolidarea securității, a rezistenței sale, inclusiv prin lupta împotriva traficului de arme. Luând în considerare impactul agresiunii militare nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și lecțiile identificate și experiența din situația post-conflict din Balcanii de Vest, este esențial să ne intensificăm eforturile comune și să continuăm prevenirea deținerii ilegale, traficul și folosirea abuzivă a armelor de foc în beneficiul tuturor femeilor, bărbaților și copiilor din țară”, a spus ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„ Acest eveniment arată angajamentul autorităților Republicii Moldova față de controlul armelor de calibru mic și al armelor ușoare, contribuind astfel la o regiune mai sigură. Distribuția și utilizarea greșită a armelor de foc afectează bunăstarea femeilor și a bărbaților, dar în moduri diferite. Utilizarea abuzivă a armelor de foc este zguduitoare în contextul violenței domestice și cu un impact negativ disproporționat asupra femeilor din întreaga regiune. De aceea, este esențial să continuăm să înțelegem și să abordăm cauzele fundamentale ale violenței în societățile noastre", a menționat reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.


Grație finanțării Uniunii Europene și sprijinul PNUD, SEESAC (Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor), din anul 2005 până în 2021 au fost distruse prin topire alte 18 354 unităţi de arme de foc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE