Arina Spataru: Femeile nu vor să se implice în politică atunci când văd că nu sunt sancționate mesajele sexiste

Președinta ALDE, Arina Spătaru, îl acuză pe consilierul municipal din Bălți, Iurie Beșliu, de limbaj sexist și ofensator. Politiciana spune că alesul municipal i-a adresat replici denigratoare în timpul unei dezbateri și cere să-i prezinte scuze publice. Arina Spătaru spune că pasivitatea instituțiilor statului în raport cu astfel de cazuri descurajează femeile să se implice în politică.

Președinta ALDE, Arina Spătaru, a relatat într-o conferință de presă la IPN că în timpul unei dezbateri care a avut loc la 13 iunie, în studioul unui portal media din Bălți, a fost agresată verbal de alesul PAS din Consiliul municipal Bălți, Iurie Beșliu. Arina Spătaru îi cere să prezinte scuze publice consilierului municipal și spune că nesancționarea unui astfel de comportament dezarmează tot mai mult femei dornice să se implice în politică.

„Într-o democrație spre care noi mergem, este foarte important să existe multe partide. Iar Iurie Beșliu, prin comportamentul său arogant și înjositor dădea de înțeles că celelalte partide, celelalte păreri, nu mai contează. Contează doar PAS și doar PAS este Europa. Comportamentul lui Iurie Beșliu instigă la ură prin discurs sexist, prin discurs înjositor, prin care este atacată o femeie, care creează premise ca să nu se mai apuce femeile de politică. Pentru ce mai avem legislația prin care femeile trebuie să fie prezente pe listele electorale dacă există astfel de istorii și ele sunt privite de alte femei? Avem multe femei de treabă care ar putea face politică, dar ele, când văd istoriile prin care trec eu sau alte colege sau activiste civice, jurnaliste, ele nu mai vor să se implice în politică”, a spus Arina Spătaru.

Politiciana îi acuză pe unii reprezentanți ai guvernării că folosesc resursa administrativă, ONG-urile și media aservită puterii pentru a-și denigra oponenții politici.

„Femeile mai știu un lucru, că un astfel de comportament nu este penalizat de nicio instanță. Dacă acest om avea frică de instituțiile statului, de faptul că poliția îl va penaliza, de faptul că va interveni Consiliul pentru Egalitate (nu ar di acționat astfel). Nici jurnalista din studio, care este femeie, nu a intervenit. Ea știa că această dezbatere este făcută din fonduri europene și, dacă va interveni, fondurile pot să dispară. Pentru că unii din PAS exact așa procedează: dacă nu te conformezi, te privează de resurse financiare”, a precizat președinta ALDE Moldova.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.