Arhitecţi şi istorici se declară nemulţumiţi de abrogarea Registrului monumentelor de importanţă
Arhitecţi şi istorici din Moldova se declară nemulţumiţi de decizia aleşilor locali din Chişinău de a abroga Registrul monumentelor de importanţă şi de a elabora un alt document prin care să fie protejate monumentele municipale. Aceştia spun că la moment clădiri istorice din Chişinău, dar şi alte patrimonii, sunt lăsate fără protecţie şi că la mijloc ar exista anumite interese. Într-o scrisoare adresată primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, ei cer să repare de urgenţă această greşeală.
Solicitat de Info-Prim Neo, Sergiu Musteaţă, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova, a declarat că o astfel de decizie a autorităţilor locale nu poate fi înţeleasă. „Un registru se abrogă atunci când există altul nou în locul lui, ceea ce nu se poate spune despre situaţia actuală. Acum monumentele, inclusiv clădirile istorice din municipiul Chişinău, nu mai sunt protejate. Legea cu privire la ocrotirea monumentelor din 1993 spune foarte clar că ele pot fi protejate numai dacă sunt parte a unui registru al monumentelor”, a spus Musteaţă.
O îngrijorare aparte trezesc clădirile istorice, mai vechi de 50 de ani. „Oraşul vechi practic nu mai există”, spune preşedintele Asociaţiei istoricilor.
În scrisoarea expediată primarului se spune că „prin abrogarea registrului se va crea în mod artificial un vid periculos în cadrul legal existent al protecţiei monumentelor culturale ale capitalei, vid de care nu vor pregeta să se folosească cei pentru care interesele economice personale prevalează faţă de interesele culturale ale ţării”.
„Dacă nu ar exista un interes, registrul nu ar fi fost abrogat. Vom vedea în următoarele zile, săptămâni, luni, care clădiri din Chişinău vor fi distruse, cumpărate sau reconstruite”, a declarat pentru Info-Prim Neo Sergiu Musteaţă.
Directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea, crede că greşeala ar putea fi reparată, dacă „cei care au admis-o s-ar sesiza în regim de urgenţă”. Totodată, acesta spune că personal nu cunoaşte vreun caz anume în ceea ce priveşte urmărirea anumitor interese economice. Acesta spune însă că s-a pornit, cel mai probabil de la faptul că „unii agenţi economici acţionează noaptea cu buldozerul”. Faptul că registrul a fost abrogat înainte ca acesta să fie înlocuit cu un altul este inadmisibil, consideră Tudor Zbârnea, care spune că monumentele nu trebuie lăsate fără protecţie nici măcar pentru 24 de ore. „Inventarierea care se va face pentru a elabora un nou registru va dura. Acest lucru putea fi făcut în paralel, cu includerea unor monumente lipsă din registru sau excluderea celor care nu mai există”, a declarat acesta.
Viceprimarul Nistor Grozavu, care patronează domeniul dat, a spus pentru Info-Prim Neo că nemulţumirea semnatarilor scrisorii nu este justificată, deoarece monumentele vor fi în continuare protejate, întrucât ele figurează şi în registrul care conţine şi monumentele de importanţă naţională şi cele de importanţă municipală. „Noi încercăm să facemordine. Vom elabora un alt registru în care să fie incluse doar monumentele de importanţă locală. Şi la consiliu, înainte de adoptarea deciziei, s-a spus deschis că niciun monument nu rămâne fără protecţie”, a precizat Nistor Grozavu. Vom face în aşa fel încât să fie incluse şi monumente care nu au figurat până acum în niciun document şi să le eliminăm pe cele care nu mai există deja, a mai spus viceprimarul capitalei.
La 19 mai Consiliul municipal Chişinău a decis să elaboreze un registru nou al monumentelor de importanţă municipală, deoarece cel vechi, existent încă din 1995, nu a fost actualiza niciodată, deşi acest lucru trebuia făcut odată la 3 ani.