Argumentele Federaţiei Ruse privind necesitatea denunţării unor acorduri economice cu Republica Moldova pentru a preveni reexporturile din Uniunea Europeană sunt neîntemeiate. Concluzii în acest sens au fost formulate de către un grup de experţi în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Nicolae Osmochescu , doctor în drept internaţional, a declarat că potenţiala denunţare a acordurilor bilaterale contravine atât legislaţiei internaţionale, cât şi celei din Federaţia Rusă, care stipulează că stingerea unui tratat internaţional este posibilă în condiţiile când una dintre părţi a violat prevederile acestui tratat, iar Chişinăul n-a încălcat aceste prevederi prin asocierea cu Uniunea Europeană. „Văd o încercare a Moscovei de a se abate de la normele economice internaţionale. Moldova va fi în drept să apeleze la diferite tribunale şi organizaţii internaţionale pentru a contesta eventuala denunţare a unor acorduri de către Federaţia Rusă”, a conchis Osmochescu.
Victor Juc, doctor habilitat în politologie, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că aceste acţiuni ale Rusiei au fost previzibile şi nu este exclus ca aceasta să ceară şi suspendarea unor acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul CSI. „Nu este aşa de uşor de a denunţa un acord semnat în cadrul CSI. Iar dacă acest lucru se va întâmpla la solicitarea Federaţiei Ruse, aceasta va însemna căderea Comunităţii”, a conchis Juc.
În altă ordine de idei, expertul susţine că Federaţia Rusă nu poate avea nimic împotriva faptului ca Moldova să se asocieze la Uniunea Europeană, concomitent cu statutul său de membru al SCI, pentru că însăşi Rusia face parte concomitent din câteva structuri internaţionale de acest gen.
Ion Leahu, ex-membru al Comisiei Unificate de Control, a opinat că autorităţile de la Kremlin nu ar fi interesate de negocieri cu Chişinăul şi nu este exclus că vor apărea şi alte decizii dure din partea Moscovei, inclusiv impunerea restricţiilor pentru muncitorii migranţi din Moldova în ajunul alegerilor parlamentare.
Premierul rus Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia trebuie să ia urgent măsuri pentru a-şi apăra piaţa de invadarea mărfurilor europene , după ce Republica Moldova a semnat şi a ratificat Acordul de Asociere cu UE. Iar unul din vicepremierii ruşi a admis posibilitatea denunţării unor acorduri semnate de Moldova în cadrul CSI, din aceeaşi cauză.