Are valul de „tsunami pandemic” din India șanse de a se replica în Moldova? Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Cum aceste determinante vor influența următorul val pandemic în țara noastră,  depinde de noi, oamenii. Noi suntem cu pupitrul de comandă în mână. Dacă greșim butoanele – o să fim nevoiți să înfruntăm un tsunami. Și asta cu certitudine nu va fi o experiență plăcută...”
---


Ultimele două săptămâni întreaga lume a rămas îngrozită de imaginile parvenite din India, generate de un al doilea val pandemic, denumit tsunami, datorită vitezei mari de creștere și înălțimii atinse. Despre cauzele, care au determinat acest val, și ce avem noi în comun cu India acum, este acest material.

Cum a venit valul de tsunami pandemic peste India?

La sfârșitul lunii februarie, autoritățile electorale din India au anunțat alegeri cheie în cinci state cu o populație de 186 de milioane de oameni. Începând cu 27 martie, urnele au fost deschise pentru o lună în aceste state. Campania electorală începuse în plină forță, fără protocoale de siguranță și distanțare socială. La mijlocul lunii martie, autoritățile au permis ca mai mult de 130.000 de fani, majoritatea fără mască, să urmărească două jocuri internaționale de cricket între selecționatele din India și Anglia pe stadionul Narendra Modi din Gujarat. Peste trei milioane de credincioși hinduși s-au scăldat la 14 aprilie în râul Gange pentru a marca apogeul divin al unui festival religios de două luni. Hindușii cred că râul Gange este sfânt, iar o baie în apă îi va curăța de păcatele lor și va aduce mântuirea.

În mai puțin de o lună, lucrurile au început să se complice. India a intrat în stăpânirea unui al doilea val devastator de virus și orașele se confruntau cu restricții proaspete. Până la jumătatea lunii aprilie, țara avea în medie peste 100.000 de cazuri pe zi. La 30 aprilie India a înregistrat peste 400.000 de cazuri și peste 3.522 de decese, ambele înregistrări record într-o singură zi.

India se află acum în epicentrul unei urgențe de sănătate publică. Rețelele de socializare și canalele de știri sunt pline cu videoclipuri cu înmormântări la cimitirele aglomerate, rude deplângând morții în afara spitalelor, cozi lungi de ambulanțe care transportă pacienți gravi, pacienți, uneori doi la pat, pe coridoare și holuri spitale. Persistă apeluri frenetice de ajutor pentru paturi, oxigen, medicamente esențiale și teste. Sistemul de sănătate a clacat, medicamentele vitale sunt vândute pe piața neagră, iar rezultatele testelor durează câteva zile.

La sfârșitul lunii martie au apărut mai multe informații, precum că o nouă variantă "dublă mutantă" a coronavirusului a fost detectată din probele colectate în India. Oamenii de știință imediat au început să verifice dacă varianta, în care două mutații se reunesc în același virus, poate fi mai infecțioasă sau mai puțin afectată de vaccinuri.

Ce este o variantă „dublă mutantă”?

La fel ca toți virușii, coronavirusul se schimbă în moduri mici pe măsură ce trece de la o persoană la alta. Marea majoritate a acestor mutații sunt inconsecvente și nu modifică modul în care se comportă virusul. Dar unele mutații declanșează modificări ale proteinei spike pe care virusul o folosește pentru a se prinde și intra în celulele umane - aceste variante ar putea fi mai infecțioase, pot provoca boli mai severe sau se pot proteja de vaccinuri. Oamenii de știință au descifrat genomul Indian și au detectat o așa-numita „variantă dublă” (cu două mutații: E484Q și L452R) a noului coronavirus. De fapt, GISAID, o bază de date de partajare deschisă, listează 43 de viruși care au atât mutațiile E484Q și L452R, acum găsite și în India. Primele rapoarte despre aceste două mutații noi au apărut încă în decembrie 2020. Acum fracția acestor mutații a crescut în numărul cazurilor noi cercetate în India.

Astfel de mutații (duble) conferă evadarea imunitară și o infectivitate crescută, afirmă cercetătorii din diverse țări. Dacă se produc suficiente mutații într-un arbore genealogic viral sau într-o descendență, virusul poate începe să funcționeze diferit și descendența poate deveni o așa-numită „variantă de îngrijorare”. Varianta de India este la acest moment în studiu intens ca și o „variantă de interes”.

De notat, că mutația E484Q este similară cu mutația E484K - o mutație văzută în variantele B.1.351 (Africa de Sud) și P.1 (Brazilia), care au apărut independent de mai multe ori. În ceea ce privește mutația L452R - întâlnită și în „dubla mutație” din India, aceasta a primit mai întâi atenția ca parte a liniei B.1.427 / B.1.429 din SUA, care este uneori numită „varianta de California”.

Varianta de India conține două mutații „faimoase” deja, și anume aceasta a determinat denumirea ei ca și „dublu mutant”. În realitate, varianta de India are peste 10 mutații în total și este denumit în bazele de date științifice ca și B1.617.

Dovezile preliminare sugerează că B1.617 este mai contagioasă decât tulpinile anterioare ale virusului. Un studiu publicat recent a constatat că mutația L452R poate spori capacitatea virușilor de a infecta celulele umane în laborator. Varianta de California, care poartă aceeași mutație, este cu aproximativ 20 la sută mai transmisibilă decât tulpinile mai vechi ale virusului.

B.1.617 se răspândește foarte rapid în India. În ultimele luni, a devenit tulpina dominantă în statul Maharashtra, unul din cele mai afectate state indiene, a raportat recent un studiu publicat in revista Nature.

Dar, nimeni încă nu știe cu siguranță, dacă B.1.617 este mai transmisibil și astfel determină creșterea Indiei. Se cunoaște, că B.1.1.7 (varianta detectată pentru prima dată în Marea Britanie) circulă în India și că și P.1. (Varianta detectată pentru prima dată în Brazilia) circulă tot acolo, și ambele au un rol în această creștere bruscă.

Este prematur să facem concluzii despre toate cauzele fenomenului „tsunami pandemic” din India. Din media internațională se conturează preliminar următoarele:
 

  • Un șir continuu de evenimente (alegeri, festival religios, evenimente sportive) au avut loc pe o durată de 2 luni cu participarea multor oameni în multe state indiene;
  • Recomandările experților privind amânarea campaniei electorale au fost neglijate de politicieni;
  • Protocoalele privind respectarea măsurilor de precauție, cum ar fi purtarea măștilor și distanța socială nu au fost aprobate și implementate în cadrul evenimentelor în masă;
  • În India se confirmă circulația concomitentă a mai multor tulpini mutante, inclusiv a tulpinilor noi, cu „dublă mutantă”;
  • Nivelul de vaccinare anti-Covid a populație este foarte redus (10% au primit prima doză; 2% au primit 2 doze), din cauza stocurilor limitate de vaccin;
  • Numărul mare de îmbolnăviri a crescut foarte repede și a determinat colapsul sistemului medical pe toate dimensiunile.

 

Ce avem noi în comun cu India?

La momentul actual situația pandemică în țara noastră este diferită de cea din India la capitolul de cazuri noi. În mod normal, ar fi bine să depunem eforturi colective pentru a o menține așa și în continuare. Există aici, însă anumite semne precoce, care ne spun insistent să rămânem vigilenți.

Țara acum trece prin perioada sărbătorilor pascale, timp, în care se cumulează multe interacțiuni în grup. Suntem în pragul unei campanii electorale, care va dura următoarele 2 luni și va include multiple întâlniri electorale. Nu este exclus că tulpina cu „dublă mutantă” va ajunge în Moldova în timpul apropiat. În același timp avem deja în Moldova mai multe tulpini mutante, care circulă concomitent. Nivelul de vaccinare este foarte redus și în Republica Moldova. Sunt foarte mulți oameni, care nu poartă mască și nu respectă distanța socială. Deci, noi deja bifăm practic 5 din 6 cauze menționate mai sus pentru India, ca fiind existente aici.

Cum aceste determinante vor influența următorul val pandemic în țara noastră, depinde de noi, oamenii. Noi suntem cu pupitrul de comandă în mână. Dacă greșim butoanele – o să fim nevoiți să înfruntăm un tsunami. Și asta cu certitudine nu va fi o experiență plăcută.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.