Republica Moldova are o singură opțiune și aceasta este orientarea spre integrarea în Uniunea Europeană și această opțiune este una sănătoasă pentru țară. Este opinia exprimată de directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie în cadrul dezbaterii publice cu tema „Moldova la răscruce: UE și alternativa sa”, organizată de Agenția de presă IPN.
Arcadie Barbăroșie susține că Republica Moldova nu poate fi orientată și spre est, și spre vest. Din punct de vedere economic, asta ar implica costuri enorme exprimate, în mod special, prin taxe vamale.
„Noi sigur că nu putem să stăm izolați, noi suntem o economie foarte mică comparativ cu Uniunea Europeană. Dacă ar fi să stăm „și-și”, asta înseamnă ca noi să avem taxe vamale și la vest, și la est. Din ce o să plătim noi taxele acestea vamale?”, se întreabă Arcadie Barbăroșie. El spune că Republica Moldova nu are o economie care să se concentreze doar pe obiectivele interne, trebuie să vândă mult în exterior. Directorul Institutului de Politici Publice consideră că anume faptul că Republica Moldova se integrează în Uniunea Europeană va ajuta mult să beneficieze de oportunitățile economice ce se deschid.
Discutând despre perspectiva alegerii de către cetățeanul simplu a unei direcții politice, Arcadie Barbăroșie este de părere că actualmente nici nu poate fi vorba de vreo ofertă estică. „Din punct de vedere politic, Rusia nu prea are ce propune cetățeanului, pentru că în Rusia nu există libertate acum. Există libertatea să fii adus și inclus în armată, dar asta nu este libertatea pe care cetățeanul să și-o asume, să discute despre ea. În Rusia, cu părere de rău, nu există în genere libertăți fundamentale ale omului: libertatea de a critica, libertatea de a ieși în stradă, libertatea de a se uita în jur și a vedea ce este, toate acestea au fost distruse în Rusia. Putin, cu părere de rău, a reușit să adune în jurul lui persoane care să ducă în jos tot acest sistem de libertăți”, a declarat Arcadie Barbăroșie.
Expertul crede că actualmente în Republica Moldova mai sunt unele procese politice influențate din exterior, dar depinde de fiecare cetățean în parte să discearnă cine și ce obiective urmărește.
„Sigur că noi avem personaje care din exterior încearcă să influențeze dezvoltarea în Republica Moldova. Sigur că noi îl avem pe Șor, care trebuia să stea în închisoare, pe Plahotniuc, care este urmărit, pe alți cetățeni care stau în străinătate și dirijează de acolo procesele politice de aici, dar noi înțelegem că ceea ce dirijează ei, trebuie controlat inclusiv de cetățean”, a adăugat Arcadie Barbăroșie.
Dezbaterea publică cu tema „Moldova la răscruce: UE și alternativa sa”, ediția a 283-a se desfășoară de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.