Arbori tăiați în Parcul Valea Morilor. Puterea locală și centrală se acuză reciproc

Inspectorii de la întreprinderea municipală „Spații Verzi” au depistat un grup de persoane cu două unități de tehnică în timp tăiau ilegal arbori în Parcul „Valea Morilor”. Municipalitatea a sesizat poliția și precizează că terenul de pe care au fost defrișați cei zece copaci este în proprietatea Agenției Proprietății Publice, subordonată Guvernului, transmite IPN.

Primăria capitalei precizează că la fața locului au fost convocați reprezentanții Agenției de Mediu Chișinău pentru a consemna acțiunile ilegale, iar poliția a documentat cazul și întreprinde măsuri pentru a depista cine sunt persoanele care au comis infracțiunea.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a avut o reacție față de acest caz. „Azi s-au tăiat copaci sănătoși, în mod ilegal, în lumina zilei, chiar în Parcul Valea Morilor. Copacii s-au tăiat fără autorizație de la Agenția de Mediu și fără înștiințarea Inspectoratului de Protecție a Mediului. Astfel de ilegalități nu puteau fi făcute fără acceptul Întreprinderii Municipale „Spații Verzi” (a căror angajați erau la fața locului și încărcau masa lemnoasă într-o mașină, conform unor investigații preliminare). Iar „Spații Verzi”, se știe, nu mișcă vreun deget fără aprobarea primarului. Există toate semnele unei acțiuni ilegale și a comiterii abuzului în serviciu de către oamenii care conduc capitala. Vor exista consecințe. Consilierii municipali PAS au sesizat deja organele de drept”, susține Radu Marian.

Într-un comentariu la postarea deputatului, ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, precizează că a fost întocmit un proces verbal, dar copacii deja erau tăiați și nu există prevederi legale prin care făptașii să fi obligați să planteze alți arbori în loc. „Atâta timp cât oamenii sunt vicioși, asemenea lucruri se întâmplă. Important e ca sistemul pe care tot oamenii și l-au creat să funcționeze pentru a putea fi trași la răspundere astfel de indivizi și pentru a le tăia pofta altora. Dar pentru asta sunt foarte multe variabile care trebuie ajustate: măsuri contravenționale pe măsura încălcării, personal de control suficient, calificat și plătit adecvat, finanțarea instituției de control pe măsura obiectivelor pe care le au de îndeplinit și nu cu țârâita, oameni vigilenți, care să raporteze asemenea cazuri oficial și nu șoptind pe la spate”, afirmă ministra mediului.

În contextul apariției în spațiul public a informațiilor contradictorii privind acest caz, Primăria Chișinău a precizat că întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” nu a executat lucrări silvotehnice în zona respectivă, autorizațiile fiind emise de Agenția de Mediu care nu se subordonează Primăriei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.