Aproape jumătate din respondenții unui sondaj nu au decis cu cine vor vota la alegerile locale

Peste 46% din respondenții unui sondaj de opinie încă nu au decis care este candidatul la funcția de primar general pe care îl vor vota la alegerile locale din 5 noiembrie. 41,4% din intervievați și-au făcut alegerea. Puțin peste 12% au spus că nu știu, nu vor vota sau nu au răspuns. Datele se conțin în Barometrul iData - august 2023.



Întrebați cu reprezentantul cărei formațiuni politice vor vota la scrutinul local, 19%  din totalul rfespondenților au menționat Partidul Acțiune și Solidaritate. PAS este urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 11,8%, Mișcarea Alternativă Națională – 6,4%, iar pentru celelalte formațiuni s-au pronunțat 2% și mai puțin.



„Ceea ce este foarte important, aproape 10% din respondenți ar vota candidați independenți. 5,9% nu ar participa la alegeri. 35,5% nu știu cu cine să voteze, iar 1,9% nu au răspuns la această întrebare”, a precizat într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv al companiei sociologice iData.

În cadrul cercetării a fost acordată o întrebare despre intenția de vot a locuitorilor din municipiul Chișinău. În întrebare a fost inclusă o listă de răspunsuri cu candidații care erau confirmați la începutul culegerii datelor. De asemenea, s-a oferit posibilitatea numirii propriului candidat. Autorii cercetării admit că datele se vor schimba pe măsură ce vor apărea noi candidați și va începe campania electorală propriu-zisă. Astfel, din totalul chișinăuienilor, 47,3% ar vota pentru actualul primar Ion Ceban, ceea ce înseamnă aproape 62% din cei deciși. Acesta este urmat de candidatul PAS, Lilian Carp cu 15% sau aproape 20% din cei deciși, candidatul Platformei DA, Victor Chironda, cu 4,1% sau 5,4% din cei deciși etc.

Întrebați despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 59,4% din respondenți au declarat că sunt pentru, iar 32,5% s-au pronunțat contra. Puțin peste 8% nu știu sau nu au răspuns. „Vectorul european, față de luna mai 2023, a devenit mai atractiv și se apropie din nou de limita de 60%, unde a fost în special anul trecut. Deci, avem o ușoară recuperare a sentimentului pro-european în Republica Moldova”, a spus Mihai Bologan.

„Să vedem care este sentimentul unionist. 37,7%, deci peste o treime din toți respondenții, ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România. Mai mult de jumătate totuși ar fi contra – 54,5%. Urmărind în dinamică acest indicator, observăm că în anul curent, până în mai, am avut o scădere a sentimentului unionist până sub 31%, iar în prezent acesta a revenit un pic. Dar pe termen lung avem circa o treime sau mai mult o treime din populație care sunt pentru unirea cu România”, a mai spus directorul companiei.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1021 de persoane din 366 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost 31 august-7 septembrie, iar eroarea maximă de eșantionare este 3%.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.