Aproape 50% din populație susțin modificarea Constituției în vederea aderării Moldovei la UE, sondaj

Dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, circa 48% ar susține modificarea Constituției în aceste sens. Alte 37% nu ar susține respectivul deziderat, 9,4% nu știu/nu sunt deciși, 1,7% nu au răspuns, iar 4% nu ar vota sau vor strica buletinul. Datele se conțin în barometrul prezentat de către compania sociologică Date Inteligente, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit vicedirectoarei Companiei Date Inteligente, Veronica Ateș, ar vota „pentru” introducerea în Constituție a aderării la UE, raioanele din centru ale țării, iar contra – mai curând regiunea Găgăuzia, raioanele din sud și unele raioane de la nord.

Totodată, peste 46% din respondenți au spus că sunt contra apropierii Republicii Moldova de Rusia și țările din Uniunea Euroasiatică, iar circa 44% au spus că sunt pentru. Circa 10% nu au răspuns la întrebare.

Circa 89% din respondenții sondajului au menționat că vor participa la alegerile prezidențiale din toamnă, puțin peste 9% au spus că nu vor participa și 2% nu au răspuns la întrebare.

De asemenea, 27,5% au spus că o vor vota la următoarele alegeri prezidențiale pe Maia Sandu, 11,6% pe Renato Usatîi, 11,4% pe Alexandr Stoianoglo. Circa 15% nu au decis cu cine să voteze, ceea ce, potrivit Veronicăi Ateș, oferă politicienilor posibilitatea de a-i convinge.

La întrebarea deschisă despre care politician a fost cel mai activ în ultimele 30 de zile, cei mai mulți au menționat-o pe Maia Sandu, urmată de Ilan Șor și Renato Usatîi. Aceleași personaje politice completează podiumul la capitolul încrederii cetățenilor.

În caz de alegeri parlamentare, 25,5% dintre respondenții sondajului ar vota cu PAS, 11,8% cu Blocul Victorie, 11,1% cu PSRM și 7,7% cu Partidul Nostru. Din cei deciși, 37% ar vota cu PAS, 17,1% cu Blocul Victorie, 16,1 cu PSRM și 11,2% cu Partidul Nostru.

Potrivit sondajului, 42,5% din respondenți cred că lucrurile în țară merg într-o direcție corectă, 47,2% cred că direcția este greșită și 10,3% nu au știut sau nu au răspuns la întrebare. Procentul celor care cred că direcția este corectă este în creștere. Cei mai optimiști fiind locuitorii din localitățile din centru, centru-vest, mai puțini optimiști sunt cei de la nord și sud, sud-vestul țării.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1004 de persoane din 372 localități. Perioada de culegere a datelor a fost19-25 august, iar eroarea maximă de eșantionare este 3%.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.