Aproape 15 milioane de lei nu au fost declaraţi în campania electorală, monitorizare

Asociaţia Promo-LEX constată că în perioada electorală cuantumul estimativ al cheltuielilor neraportate de concurenţii electorali a fost de cel puţin 14,9 milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit raportului dat publicităţii de Promo-LEX, majoritatea cheltuielilor nedeclarate au fost efectuate pentru organizarea evenimentelor publice – 74,82%. Doi concurenţi electorali, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, au depăşit cota de 5% pentru care riscau sancţiuni cu anularea înregistrării. Cel puţin şase concurenţi electorali au efectuat cheltuieli pentru organizarea a 181 de concerte, 7 discoteci, 2 evenimente de lansare în campanie şi 2 concerte în afara ţării. Au fost implicaţi cel puţin 91 de artişti, iar suma totală neraportată a fost de cel puţin 11,1 milioane de lei.

Nouă concurenţi electorali au omis reflectarea unor cheltuieli de publicitate, în sumă de cel puţin 728,2 mii de lei. Zece concurenţi electorali au suportat cheltuieli de transport, iar estimările observatorilor Promo-LEX au arătat că aceştia au parcurs peste 100 de mii km, cheltuielile suportate neraportate fiind de cel puţin 397,7 mii de lei. Alte cheltuieli nedeclarate au fost pentru retribuirea muncii agitatorilor, activităţi de campanie peste hotare, servici de a sediilor şi pentru comunicaţii.

Potrivit Promo-LEX, suma totală a veniturilor declarate de către concurenţii electorali a fost de peste 116 milioane de lei, fiind egală cu cea a cheltuielilor declarate. Comparativ cu campania electorală din 2010, veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali au crescut de 3,55 ori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.