O aplicație mobilă – Trash Alert – care va permite evaluarea rapidă a teritoriilor poluate din Republica Moldova, urmează să fie dezvoltată în cadrul proiectului „Râuri mai curate – mări mai curate” (CRoCuS). Dezvoltarea acesteia va fi concomitentă cu un șir de acțiuni de prevenire a poluării prin reciclare și reutilizare, aplicând soluții cost-eficiente. Proiectul este implementat de două asociații obștești din Moldova, WiSDOM și ECOTOX, în parteneriat cu alte asociații din Bulgaria, Ucraina și România.
Într-o conferință de presă la IPN, Nadejda Andreev, președinta asociației obștești Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM), a declarat că în cadrul acestui proiect urmează să fie promovate facilități pentru reutilizarea deșeurilor. Vor evaluate oportunități de reciclare a deșeurilor din masă plastică și a deșeurilor organice. Printre acțiuni se numără procurarea echipamentului pentru producerea cărbunelui, compostului. Totodată, sunt planificate activități de salubrizare, precum eco-picnicuri.
Elena Zubcov, președinta asociației obștești „Societatea Ecotoxicologilor a Republicii Moldova” (ECOTOX), a menționat că activitățile proiectului vor fi orientate și pe studierea situației din bazinul hidrografic al râului Prut. Potrivit ei, apele de suprafață în Moldova cele mai dese ori sunt poluate de substanțe proveniența cărora sunt apele menajere. Și anume aceste ape menajere sporesc cantitatea substanțelor organice ușor degradabile și mai greu degradabile. În cadrul proiectului vor fi organizate activități comune și cu colegii din Bulgaria, Ucraina, România, astfel încât să aibă loc și un schimb de experiență.
Lucia Bilețchi, reprezentantă WiSDOM, a menționat că proiectul urmează să se încheie pe 31 decembrie 2022. Bugetul urcă la circa 487 de mii de euro, dintre 92% sunt bani acordați de UE prin Instrumentul European de Vecinătate, iar 8% reprezintă co-finanțarea beneficiarilor proiectului. Acesta face parte din cadrul Programului operaţional comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020”, al Uniunii Europene.