Aplicarea noului mecanism de calculare a pensiilor este pusă la îndoială

Preşedintele Partidului Politic „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, susţine că punerea în aplicare a noului mecanism de calculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2017 este un scenariu foarte optimist, având în vedere complexitatea problemelor din sistemul de pensii, transmite IPN.

Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că în luna august a fost aprobat şi un concept de reformare a sistemului de pensii. având în vedere că acesta nu a fost făcut public, nu se cunoaşte ce anume urmăreşte Guvernul şi cât de serioasă este această abordare. „Neştiind ce îşi propune guvernarea, avem nişte întrebări clare privind sustenabilitatea şi echitatea acestui noului sistem de pensionare. Problemele sistemului de pensionare sunt foarte grave, iar nerezolvarea acestora va duce la o nouă criză de proporţie în Republica Moldova cu implicaţii şi mai grave decât cele privind furtul miliardului”, a spus Maia Sandu.

Aceasta a subliniat că atât comuniştii, cât şi democraţii care au fost responsabili pentru acest domeniu în ultimii 15 ani, au preferat să ocolească problemele sistemice, limitându-se la intervenţii minore de majorare sporadică a pensiei fără a se ghida de o politică coerentă care să asigure echitate şi durabilitate. Astfel, s-a ajuns în situaţia că Fondul asigurărilor sociale de stat are un deficit de peste un miliar de lei anual, bani care sunt alocaţi din bugetul de stat şi care ar trebui să fie folosiţi în alte scopuri, precum majorarea salariilor sau dezvoltarea infrastructurii. Maia Sandu susţine că s-a ajuns la un asemenea deficit din cauza administrării proaste a bugetului asigurărilor sociale, inechităţile din sistem, dar şi îmbătrânirii populaţiei.

Maia Sandu a mai spus că o cauză a lipsei încrederii în sistemul de pensii este rata de înlocuire a salariului pierdut. Moldova are cea mai mică rată din regiune. Astfel, persoanele care au contribuit la fondul asigurărilor sociale primesc doar 26% din salariul pe care l-au ridicat cândva. Excepţie fac demnitarii şi alte categorii de persoane privelegiate, pentru care această rată este de circa 80% din salariu.

Potrivit Maiei Sandu, pensia pe limită de vârstă este foarte mică pentru că formula de calcul este defectuoasă şi nu ia în vedere valoarea banilor în timp. La calcularea pensiei ar trebui să se ţină cont nu de suma contribuţiei, ci de coşul de consum care poate fi procurat de aceşti bani.  Pensii preferenţiale ar trebui să primească doar mamele cu cinci copii şi mai mulţi şi persoanele care activează în domenii cu risc sporit pentru sănătate, iar demnitarii, judecătorii şi restul să primească aceeaşi pensie ca şi un angajat din domeniul agricol sau educaţie, a mai spus Preşedintele Partidului Politic „Acţiune şi Solidaritate”.

Maia Sandu este pretendentă la calitatea de candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Grupul său de iniţiativă nu a depus deocamdată la CEC listele de subscripţie cu minimul 15 mii de semnături solicitate pentru înregistrarea candidatului în cursa electorală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE