APL se bucură de o autonomie largă declarată de lege, nu și în practică – studiu

Autoritățile publice locale se bucură de o autonomie largă declarată de cadrul legal național, însă în practică nu este o asemenea stare de fapt. Și, cu siguranță,  este necesar ca autoritățile centrale să soluționeze problema respectivă. Este sugestia autorilor unui studiu cu privire la descentralizarea administrativă și financiară, prezentat de Asociația Obștească Asociația pentru Dezvoltarea Democrației „DECID”.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Berbeca, unul dintre autorii studiului, a declarat că autonomia largă a autorităților publice locale este limitată în practică, în special din cauza resurselor financiare proprii care sunt departe de a acoperi cele mai importante necesități ale unității administrativ-teritoriale. Marea majoritate a autorităților publice locale dispun de resurse financiare proprii limitate sau foarte limitate. Și acest fapt nu le permite furnizarea serviciilor de calitate. Conform legislației, o autoritatea publică locală este considerată viabilă dacă cheltuielile administrative nu depășesc 30% din totalul veniturilor locale. Mai mult de 80% din autoritățile publice locale nu întrunesc aceste condiții.

S-a constatat că transferarea competențelor nu poate fi realizată din cauza resurselor umane limitate de care dispun autoritățile publice locale. „Este nevoie de a revizui acest cadru de retribuire salarială a celor care lucrează în autoritățile publice locale”, opinează autorul studiului.
 



Veaceslav Berbeca a menționat că se atestă o fragmentare excesivă administrativ-teritorială. Există primărie, dar nu există nici resurse financiare, nici resurse umane. Această problemă trebuie să fie în vizorul autorităților publice centrale.

„O problemă, pe care vreau să o accentuez este presiunea excesivă prin controlul administrativ, care a fost exercitat asupra autorităților publice”, a remarcat Veaceslav Berbeca. Potrivit lui, pentru a elimina astfel de acțiuni este nevoie de perfecta cadrul legal.

Studiul mai scoate în evidență suprapunerea atribuțiilor și responsabilităților între nivelul întâi și doi al autorităților locale, problemă care așa și nu a fost soluționată, dar trebuie să reprezinte un obiectiv important pentru autoritățile centrale. Doar așa pot fi eliminate diferite situații de confuzii și interpretare care există în prezent, menționează autorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.