APL joacă un rol crucial în asigurarea drepturilor omului şi egalităţii de gen la nivel local
Şansele de participare a femeilor în administrarea treburilor publice locale nu trebuie să fie diminuate. În pofida faptului că numărul femeilor cu funcţii de răspundere este în creştere, rolul acestora la nivelul administrării locale rămâne a fi redus. De această părere sunt experţii care au participat la Conferinţa naţională „Rolul APL în asigurarea Drepturilor Omului şi Egalităţii de Gen la nivel local”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit coordonatorului ONU în Republica Moldova, Kaarina Immonen, doar 10% din femeile din ţară activează în administraţia publică locală. „Contribuţia femeilor în procesul de dezvoltare, în general, şi în dezvoltare la nivel local, în particular, joacă un rol crucial. De aceea femeile trebuie să aibă o participare egală în procesul decizional local, nu doar central. Cunoaştem că participarea femeilor în administraţiile publice rămâne încă la un nivel redus, avem doar 10% femei în calitate de preşedinte de raion, însă am văzut că tendinţa este în creştere şi va trebui de încurajat această tendinţă”, a spus Kaarina Immonen.
Coordonatorul ONU în Moldova este de părere că reforma autorităţilor locale şi descentralizarea puterii în stat sunt factorii care ar putea îmbunătăţi simţitor şi calitativ actul de guvernare locală din perspectiva egalităţii de gen, iar acest fapt ar duce la dezvoltarea economică a comunităţilor rurale.
Potrivit şefului Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Ulvi Akhundlu, egalitatea de gen de iure nu este în totalitate transpusă în fapte. Chiar dacă femeile au aceleaşi drepturi, ele nu întotdeauna au aceleaşi şanse ca şi bărbaţii. Ulvi Akhundl spune că abordarea formală nu este suficientă.
„Nicio ţară nu este imună la egalitatea de gen. Deseori femeile sunt văzute drept o categorie vulnerabilă în societate. Femeile încă reprezintă 50% din populaţie, egalitatea între femei şi bărbaţi este o parte integrantă a drepturilor omului şi o prevedere a democraţiei fundamentale. Trebuie să eliminăm discriminarea bazată pe sex în viaţa publică şi privată şi să încurajăm integrarea principiului egalităţii de gen în toate programele şi politicile”, a afirmat Ulvi Akhundlu, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.
Conferinţa naţională „Rolul APL în asigurarea Drepturilor Omului şi Egalităţii de Gen la nivel local” s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Europene a Democraţiei Locale. Acţiunea este susţinută de către Guvernul Republicii Moldova şi partenerii săi de dezvoltare – PNUD, UN Women şi Guvernul Suediei - în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale şi urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile, inclusiv categoriilor discriminare, social excluse şi marginalizate, beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale.