Procuratura intră zilnic în centrul atenției publicului prin declarațiile critice, lipsite de echilibru ale politicienilor, care depășesc limitele criticii legitime. Acestea urmăresc să atace, să intimideze, să preseze procurorii la luarea anumitor decizii sau să demonstreze lipsă de respect față de aceștia, folosind argumente inadecvate, degradând sistemul procuraturii sau procurorii individual. Declarațiile se conțin într-un „apel de principiu în legătură cu atacurile din sfera politicului asupra independenței Procuraturii”, prezentat marți, 5 ianuarie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, transmite IPN.
„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, a citat din apel procurorul general.
Într-o conferință de presă, Alexandru Stoianoglo a declarat că, deşi Constituția prevede principiul separării puterilor în stat, acceptat și recunoscut de reprezentanții puterilor legislative, executive și judecătorești, în ultimul timp au apărut o serie de conflicte şi tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a acestuia.
Potrivit procurorului general, toate aceste atacuri s-au întețit, depășind abuziv orice limită admisibilă, mai ales acum, când procuratura a avansat substanțial în anchete, când investigarea dosarului privind frauda bancară realizează progrese zi de zi.
„Motivul tuturor acestor atacuri împotriva Procuraturii este clar pentru oricine are curajul să vadă și să spună adevărul. Politicienii sunt deranjați și nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența procesele instituționale interne și soluțiile pe care le luăm. Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”, a menționat procurorul general. Potrivit lui, actuala Procuratură nu se va conforma preferințelor și simpatiilor politice pentru a intra în grația cuiva, iar membrii executivului, legislativului sau Președinției nu au căderea să dicteze sau să aprecieze cine trebuie să stea la pușcărie.
„Ne adresăm Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețeaua Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic”, se mai spune în apelul prezentat de Stoianoglo.
Apelul este semnat de Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii.