Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte şi Asociaţia Promo-LEX cer Parlamentului Republicii Moldova suspendarea examinării în lectura a doua a proiectului de lege nr.163, privind modificarea sistemului electoral. ONG-urile se arată îngrijorate de adoptarea grabnică a proiectului şi solicită autorităţilor să organizeze dezbateri publice asupra documentului, transmite IPN.
„Un astfel de proiect, care vine să schimbe radical sistemul electoral din Republica Moldova, nu poate fi adoptat decât după consultări lungi cu societatea civilă şi după ce va întruni avizele tuturor comisiilor parlamentare, tuturor ministerelor, comisiilor care realizează politica în domeniul electoral. Proiectul de lege necesită consultarea opiniei publice şi partenerilor externi”, a declarat secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, la o conferinţă de presă.
Acesta a ţinut să sublinieze şi faptul că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în calitate de ex-preşedinte al Comisiei Electorale Centrale (în 1995 , n.r.), ar trebui să înţeleagă că trecerea la sistemul electoral mixt necesită consultări cu factorii externi şi interni. „Sperăm ca această lege să nu treacă de Parlament, iar dacă va trece, să fie stopată de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti”, a spus Nicolae Panfil.
Potrivit lui Pavel Postică, director de programe în cadrul Promo-Lex, în varianta actuală proiectul de lege discriminează cetăţenii Republicii Moldova din străinătate şi pe cei din regiunea transnistriană.
„În regiunea transnistriană locuiesc peste 230 de mii de alegători din Republica Moldova. Lor li se permite să voteze doar pe liste de partid, nu şi în baza votului uninominal. Asta ar fi o discriminare esenţială în coraport cu restul alegătorilor din Republica Moldova. Aceeaşi situaţie va fi şi cu cetăţenii ţării care locuiesc în străinătate. Vreau să atrag atenţia şi asupra rolului organelor electorale care vor reglementa activitatea circumscripţiilor electorale uninominale. Conform proiectului respectiv, înregistrarea candidaţilor se va face la Comisia Electorală Centrală. Astfel din start se pun obstacole pentru viitorii candidaţi. În mod normal, ei ar trebui să se înregistreze la organele circumscripţiilor uninominale”, a subliniat Pavel Postică.
Preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului, Eduard Mihalaş, a spus că graba cu care este promovat acest proiect lasă suspiciuni. „Avem temeri ca acest proiect să nu fie utilizat ca instrument pentru eventualele alegeri anticipate”, a spus tânărul.
Proiectul de lege prevede trecerea la sistemul electoral mixt, ceea ce înseamnă că o jumătate dintre deputaţi vor fi votaţi direct de către cetăţeni, iar cealaltă jumătate pe liste de partid. Aceasta înseamnă că alegătorii vor primi câte două buletine de vot. Proiectul de lege a fost votat joi, 18 aprilie, de Parlament în prima lectură .