Organizațiile societății civile solicită Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului să definitiveze proiectul de lege privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată (pentru adoptarea în lectura a doua) și să accepte amendamentele care ar duce la creșterea gradului de responsabilitate a actorilor implicați în utilizarea discursului de ură și ar oferi posibilitatea de a combate eficient faptele motivate de prejudecată, transmite IPN.
Într-un apel public, organizațiile semnatare solicită completarea Codului Contravențional – la categoria contravențiilor ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituționale ale persoanei fizice – cu articolul „Incitare la discriminare”. Amenda pentru această contravenție se propune de la 60 la 80 de unități convenționale pentru persoanele fizice și de la 120 la 210 unități convenționale pentru persoanele cu funcție de răspundere. Responsabilitatea de sancționare a faptelor stabilite de norma propusă ar urma să țină de competența Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
În ultimii doi ani, societatea civilă a atras atenția asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare este din ce în ce mai des utilizat atât în context politic, cât și religios. Dacă în anul 2018, în spațiul public și mass-media din țară s-au înregistrat în medie două cazuri/zi, în 2019 numărul acestora a crescut până la 4,2 cazuri/zi. Cele mai multe dintre cazuri i-au avut ca autori pe bărbați (87%) politicieni, reprezentanții ai Bisericii Ortodoxe, jurnaliști, formatori de opinie.
Printre organizațiile și autoritățile semnatare sunt: Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Coaliția Națională „Viață fără Violență în Familie”, Platforma pentru Egalitate de Gen etc., în total 23 de entități, apelul rămânând deschis pentru semnare.