Reprezentanții Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă subiecții cu drept de sesizare a Curții Constituționale să preia de pe platforma www.alegerliber.md, un proiect de sesizare pe care să-l înregistreze la Înalta Curte. Proiectul este propus de membrii Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” și vizează interpretarea normelor Constituției în cinci aspecte fundamentale ce vizează criteriile care pot duce la invalidarea alegerilor.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boţan, susține că documentul este unul foarte bine scris și argumentat, fiind gata de a fi preluat și depus la CC. Directorul ADEPT consideră că cerința din sesizare, care se referă la posibilitatea sau imposibilitatea invalidării alegerilor de instanțele de judecată din oficiu, în lipsa unei cereri de anulare a alegerilor motivată și însoțită de probele pertinente pe care se întemeiază, depusă de alegători, organele electorale sau concurenții electorali participanți la scrutinul electoral, este una extrem de importantă.
„Noi am făcut exerciții care să ne facă să înțelegem cum Curțile adoptă decizii. De exemplu, dacă nimeni nu sesizează Curtea și nu cere anularea alegerilor, cum stabilește curtea că alegerile au fost fraudate? Dacă zice că au fost fraudate, poate e cazul să spună cum au fost influențate alegerile, pozitiv sau negativ? De ce în cazul alegerilor din Chișinău Curtea a decis că au fost influențate rezultatele alegerilor? Dacă rezultatele alegerilor au fost influențate, Curtea trebuia să ne spună în detrimentul și în favoarea cui?”, susține Igor Boțan.
Directorul ADEPT menționează că CC a făcut o muncă înalt apreciată în decembrie 2016, atunci când a adoptat decizia privind validarea mandatului prezidențial: a) a stabilit patru criterii care trebuie examinate împreună atunci când se examinează problema invalidării alegerilor; b) plus cele șase adrese înaintate Parlamentului în vederea eliminării lacunelor din legislația electorală și cea conexă. Autorii sesizării roagă Curtea să treacă în revistă și să stabilească care din cele șase adrese au fost îndeplinite.
Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a menționat că respectiva sesizare este un produs care poate fi privit atât ca o critică adusă împotriva a ceea ce s-a întâmplat în cadrul alegerilor locale generale, dar poate fi privit și ca un ajutor, în special, pentru Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului care urmează la mijlocul lunii septembrie să vină cu un proiect foarte clar de analiză asupra ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale generale din Chișinău și anume, invalidarea acestora.
„Este o opinie juridică pe care o susținem și încercăm să o promovăm. Credem că acest proiect va fi mai mult de ajutor comisiei Parlamentului și poate fi privit ca un prim document de la care pot porni ei”, a declarat Pavel Postica. El a mai menționat că termenul până la ziua viitoarelor alegeri rămâne tot mai scurt, respectiv, toate autoritățile statului trebuie să dea dovadă de mai multă receptivitate pentru a examina situațiile incluse în proiectul de sesizare. Aceasta cu scopul de a înlătura lacunele din legislația electorală și pentru a reda siguranța că viitoarele alegeri se vor desfășura liber și corect, iar „votul cetățeanului nu va fi aruncat la urna de gunoi așa cum s-a întâmplat la alegerile din Chișinău”.
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate constituită din 35 organizații neguvernamentale.