APEL cu privire la selectarea profesorilor de drept titulari în CSM

APEL CU PRIVIRE LA SELECTAREA PROFESORILOR DE DREPT TITULARI ÎN CALITATE DE MEMBRI AI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Adresat Parlamentului Republicii Moldova

20 decembrie 2013

La 21 noiembrie 2013 Parlamentul a modificat Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care prevede numirea de către Parlament a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari în urma concursului public, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului (Comisia). Comisia a adoptat Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de membru al CSM din rândul profesorilor de drept titulari la 6 decembrie și tot atunci a anunțat concursul, solicitând depunerea dosarelor perioada 09 - 16 decembrie. La 17 decembrie Comisia a publicat lista celor 14 candidați, care au depus dosarele și hotărârea cu privire la admiterea a 12 candidați și invitarea acestora pentru interviu în cadrul şedinţei speciale a Comisiei, care urma să aibă loc pe data de 18 decembrie 2013 la orele 10:00. Ședința respectivă a fost amânată și interviurile au avut loc la 19 decembrie începând cu orele 18.00. Imediat după ședință au avut loc deliberările și au fost anunțați 3 candidați preselectați pentrua fi propuși Parlamentului pentru vot.


Organizațiile semnatare salută modificarea Legii cu privire la CSM de către Parlament și organizarea de către Comisiea concursului public pentru selectarea profesorilor de drept titulari, membri ai CSM. În același timp, semnatarii își exprimă nedumerirea cu privire la modalitatea de organizare a concursului și temerea că Parlamentului nu-i vor fi propuși cei mai buni candidați dintre cei care au participat la concurs. Organizațiile semnatare cheamă Parlamentul și fiecare deputat în parte să verifice reputația și compatibilitatea cu funcția de membru al CSM a fiecărui membru care va fi prezentat de Comisie pentru a fi votat de Parlament.

Semnatarii sunt nemulțumiți de modalitatea de organizare a concursului de către Comisie.În special, Comisia nu a prevăzut etapa consultărilor publice a candidaților care s-au înscris la concurs. Astfel, CV-urile candidaților au fost plasate pe pagina web la 17 decembrie, iar audierea acestora a avut loc pe 19 decembrie. În aceşti termeni, de facto, nu a fost posibilă expedierea către Comisie a unor avize cu privire la candidați. Nici instituțiile mass media nu au avut posibilitatea să facă investigații cu privire la candidaţi. Comisia nu a prevăzut în regulamentul cu privire la concurs obligația dea motiva hotărârea cu privire la selectarea candidaților, pe care urmează să-i propună Parlamentului. Deși la 19 decembrie Comisia a anunțat 3 candidați selectați în urma examinării dosarelor, a audierii membrilor și a deliberării membrilor Comisiei, aceasta nu a explicat în baza căror criterii au fost departajaţi candidaţii, iar decizia Comisiei a fost luată în urma doar câteva minute de deliberare (15-20). Aceste aspecte sunt de natură să atragă critici în ceea ce priveşte transparenţa şi temeinicia procesului de selectare şi pot afecta încrederea societăţii în Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru mai multe detalii cu privire la propunerile organizațiilor din societatea civilă cu privire la reglementarea concursului public a se vedea proiectul de regulament disponibil AICI.

La 19 decembrie, după audierea candidaților, Comisia a anunțat selectarea următorilor trei candidați, care urmează a fi propuși Parlamentului pentru vot: Avornic Gheorghe, Cîrnaț Teodor şi Cojocaru Violeta. Pentru a asigura o mai mare transparenţă şi credibilitate a procesului de selecţie,  solicităm Comisiei publicarea rezultatelor votării şi a motivelor care au stat la baza propunerii unor candidaţi şi respingerea altor candidaţi. De asemenea, solicitămdeputaţilor verificarea atentă a corespunderii fiecărui candidat cu cerințele pentru a fi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în special integritate și reputație ireproșabilă, lipsa unor activități incompatibile cu funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv afiliere politică și exercitarea unor  alte funcții publice.


Organizațiile semnatare:

 

  • Amnesty International Moldova  
  • Asociația Presei Independente 
  • Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
  • Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului
  • Centrul de Investigații Jurnalistice 
  • Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) 
  • Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) 
  • Comitetul pentru Libertatea Presei 
  • Fundația Est-Europeană 
  • Institutul de Politici Publice (IPP) 
  • Programul Buna Guvernare, Fundația Soros-Moldova 
  • Ziarul de Garda 
  • Asociaţia Promo-LEX

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.