Apel către Parlament să urgenteze numirea a doi judecători constituţionali

Peste 20 de organizaţii neguvernamentale şi persoane notorii din domeniul dreptului solicită Parlamentului să anunţe concurs, să selecteze şi să numească de urgenţă doi judecători lipsă la Curtea Constituţională. Reprezentanţii ONG-urilor consideră că acest proces este tergiversat intenţionat pentru că se doreşte ca judecătorii să fie numiţi pe criterii politice, transmite IPN.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, a declarat, marţi, 19 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, că în luna februarie, după expirarea mandatelor a patru judecători de la Curtea Constituţională, doi dintre ei urmau să fie numiţi de către Parlament şi doi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În timp ce CSM a selectat prin concurs şi a numit doi candidaţi, Parlamentul nu a dat semnale că măcar a încercat să iniţieze selectarea candidaţilor.

Vlad Gribincea a menţionat că până acum au fost făcute cel puţin două apeluri publice către Parlament pentru anunţarea concursului. „21 de ONG-uri şi persoane de notorietate în domeniul dreptului fac un apel prin care cer Parlamentului să anunţe de urgenţă concurs pentru suplinirea celor două vacanţe, să publice din timp informaţia despre persoanele care se înscriu la concurs şi să publice pe pagina web a Parlamentului CV-urile acelor candidaţi, precum şi să asigure audieri publice ale candidaţilor, să pronunţe decizii motivate şi modifice legislaţia”, a notat Vlad Gribincea.

Organizaţiile semnatare consideră că nealegerea de către Parlament a celor doi judecători reprezintă sfidarea autorităţii Curţii Constituţionale şi a statului de drept. Vlad Gribincea a declarat că se creează impresia că acest proces de numire a judecătorilor nu a fost lansat intenţionat, pentru ca toată procedura de numire să fie făcută foarte rapid şi pe criterii politice. „Noi considerăm că numirea candidaţilor pe criterii politice nu este conformă aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. La Curtea Constituţională trebuie să ajungă cei mai demni candidaţi, indiferent de preferinţele politice ale Parlamentului”, a mai spus Vlad Gribincea.

Pe 23 februarie anul curent, au expirat mandatele a patru judecători ai Curţii Constituţionale – Valeria Şterbeţ, Dumitru Pulbere, Victor Puşcaş şi Elena Safaleru. Potrivit legii, după expirarea mandatelor, noii judecători trebuie să fie numiţi în termen de 15 zile. Potrivit legii supreme, doi din cei şase judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi alţi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.