Asociația Națională „Copyright” și Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți, în numele a peste 650 de artiști, compozitori, interpreți și alte categorii de membri titulari, solicită Parlamentului să amâne aprobarea proiectului legii privind dreptul de autor și drepturile conexe până când vor fi prezentate rapoartele de expertiză de la organizațiile internaționale de profil la care s-au adresat ei. Reprezentanții celor două asociații critică prevederile propuse, menționând că acestea sunt împotriva autorilor, dar și că sunt în incompatibilitate absolută cu statutul Moldovei de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Copyright”, compozitorul Liviu Știrbu, a declarat că există avize și rapoarte pe marginea proiectului în care se menționează că sunt un șir de riscuri, iar în aceste condiții este imposibil să se admită aprobarea unui proiect cu multiple derogări și încălcări de procedură. „Mai ales că nu ne va face față în contextul obținerii de către Republica Moldova a statului de candidat pentru aderarea la UE. În această legătură, ne adresăm mult stimatului nostru Parlament. Stimați deputați, autorii și artiștii din Republica Moldova vă roagă insistent să amânați aprobarea noii legi privind drepturile de autor și drepturile conexe până când vom obține rapoartele de expertiză de la organizațiile internaționale de profil pe care AGEPI până în prezent categoric nu dorește să le obțină”, a menționat Liviu Știrbu.
Eugeniu Turuta, membru al Asociației pentru Drepturile la Reproducerea Operelor „ADERO”, spune că prevederile proiectului încălcă drepturile de proprietate și admite ingerința în activitatea internă a organizațiilor de gestiune colectivă. De asemenea, înrăutățește sever poziția titularilor de drepturi și ale organizațiilor de gestiune colectivă care îi reprezintă în raport cu utilizatorii, cât și în raport cu autoritățile publice de reglementare. Proiectul elimină garanțiile pentru autori, titulari ai drepturilor conexe și a întregului sistem de gestiune colectivă prin blocarea și excluderea modului de stabilire a tarifelor. O altă nemulțumire față de proiect este că acordă competențe excesive directorului general al AGEPI, care în mod exclusiv va decide în privința tuturor problemelor-cheie ale gestiunii colective.
Interpretul Ian Raiburg, membrul Adunării Delegațiilor AN „Copyright”, a spus că artiștii își doresc să le fie asigurate drepturile de autor. Noua lege este împotriva lor. „Nu vă grăbiți, vorbesc de deputații Parlamentului, nu vă grăbiți și încercați să găsiți o soluție prin care noi totuși să ne simțim ca oameni cu demnitate în această țară”, a notat interpretul.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.