Apel către instituțiile statului pentru a întoarce copilul părintelui

Cetățeanul Nicolae Boicenco, care se declară victimă a nedreptăților concertate, face apel către procurorul general, Ministerul Afacerilor Interne și către alte autorități responsabile, să intervină pentru a-i întoarce copilul. Acesta afirmă că, după decesul soției sale, autoritățile locale au decis instituirea tutelei în lipsa lui, fără a-l înștiința, astfel încât copilul a rămas în grija unor persoane străine.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolae Boicenco a declarat că soția sa avea nevoie de tratament în România și, pentru a beneficia de el, a decis să obțină cetățenia română în regim de urgență. Pentru aceasta, soții ar fi decis să divorțeze formal, iar în baza deciziei de judecată, fiica lor, care în momentul desfacerii căsătoriei, în 2016, avea opt ani, a rămas în grija mamei. „În judecată am fost de acord să accept, pentru că nu am vrut să traumez nici soția, nici copilul, ținând cont de starea gravă a sănătății soției”, a menționat bărbatul.

Potrivit lui, fiind că locuința din Ialoveni îi fusese înstrăinată ilegal, periodic locuia în casa mamei sale din Bender și în casa soacrei din satul Calfa, raionul Anenii Noi. În același timp, soția, împreună cu fiica, locuiau în municipiul Chișinău, unde copilul frecventa grădinița. Nicolae Boicenco spune că în toată această perioadă a participat la educația copilului, susținându-și familia inclusiv financiar. La data de 11 iulie 2019, Svetlana Boicenco a decedat într-un centru din raionul Ceadîr-Lunga. Copilul se afla în acel moment în vacanță în comuna Calfa din raionul Anenii Noi, la niște rude de-ale femeii. Imediat după decesul soției, cu care divorțase formal, comportamentul acestor rude față de el s-a schimbat, devenind agresiv, spune bărbatul.

Pentru că nu-l lăsau să-și vadă copilul, bărbatul susține că s-a văzut nevoit să apeleze la organele de poliție. Mai târziu, spune Nicolae Boicenco, a aflat că primarul localității Calfa a emis o decizie de instituire a tutelei pe numele uneia dintre rude, în lipsa sa și fără să-și dea acordul. Bărbatul spune că au urmat multe petiții în adresa instituțiilor statului, prin care a solicitat întoarcerea copilului părintelui, însă nimic nu s-a schimbat.

Nicolae Boicenco crede că primarul de Calfa, în cârdășie cu rudele fostei soții, încearcă prin diferite metode să influențeze funcționarii publici și oamenii legii, pentru a scăpa de pedeapsă pentru „abuz în serviciu, fals în acte”. „Prin declarații mincinoase, prin lezarea onoarei și demnității față de mine, prin încălcarea legii, ei continuă până în prezent să țină fiica mea în captivitate, inducând în eroare organele de drept, instituțiile statului, instanțele judecătorești. Țin să menționez că fiica mea, aflându-se în captivitate, este zilnic influențată negativ împotriva tatălui. Născocesc fel de fel de povești mincinoase în adresa mea cu scopul îndepărtării copilului de părinte”, a mai spus Nicolae Boicenco.

Bărbatul atenționează că instituțiile statului sunt obligate prin lege să apere interesele copilului și ale părintelui, precum și să ajute la integrarea copiilor în familie. De asemenea, sunt obligate să se implice când este necesară tragerea la răspundere a celor care se opun respectării legii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.