Apel către Guvern să nu aprobe un proiect care ar încălca statutul special al Găgăuziei

Asociaţia obştească Piligrim-Demo, din UTA Găgăuzia, solicită Guvernului să amâne examinarea unui proiect de lege care propune modificarea mai multor acte normative, pe motiv că ar încălca statutul special al Găgăuziei. Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al asociaţiei, Mihail Sirkeli, a solicitat ca acest proiect să fie întors Ministerului Justiţiei.

Potrivit lui Mihail Sirkeli, proiectul înaintat de Ministerul Justiţiei prevede că autorităţile unităţilor administrativ-teritoriale cu statut juridic special trebuie să ia decizii în conformitate cu legile aprobate de către autorităţile centrale de la Chişinău. Proiectul nu ia în consideraţie faptul că autorităţile Găgăuziei au competenţe regulatorii. Adunarea Populară poate vota proiecte legislative de importanţă locală.

Or, proiectul Ministerului Justiţiei propune să nu mai existe „legi locale”. Această prevedere, potrivit lui Mihail Sirkeli, încalcă competenţele regulatorii pe care le deţine Găgăuzia conform legislaţiei actuale.

Mihail Sirkeli a mai spus spune că acest proiect nu ia în consideraţie nici avizul Comisiei de la Veneţia, care a recomandă ca legea care se referă la statutul special al Găgăuziei să fie „lege organică specială”, pentru a evita abuzurile nedorite cu privire la statutul şi competenţele Găgăuziei prin adoptarea altor legi ordinare şi organice.

Liderul asociaţiei spune că acest proiect deja a ajuns pe masa Guvernului, însă a fost exclus de pe ordinea de zi în luna februarie. Încă atunci asociaţia a expediat propunerile de modificare a legi, care însă nu au fost luate în consideraţie.

  • mihail sirkeli despre proiectul privind incalca statutulgagauziei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.