Apel către deputaţi să renunţe la deprecierea competenţelor formate în cadrul ONG-urilor

Mai multe organizaţii şi reprezentanţi ai societăţii civile au adresat un mesaj clasei politice, în care solicită deputaţilor să renunţe la practica deprecierii competenţelor şi experienţei profesionale formate în cadrul societăţii civile, transmite IPN.

Membrii societăţii civile menţionează că, în contextul în care sondajele arată creşterea încrederii în societatea civilă, se constată conturarea practicii nedemocratice a deputaţilor de apreciere vădit eronate şi denigratoare a experienţei acumulate în cadrul organizaţiilor societăţii civile. Semnatarii declaraţiei aduc drept exemplu de sfidare aprecierea competenţelor profesionale ale lui Corneliu Gurin, numit şi apoi revocat din funcţia de procuror general. Comisia specială parlamentară a ignorat experienţa profesională substanţială de expert-jurist acumulată de Gurin pe parcursul activităţii în cadrul a două organizaţii de referinţă în domeniul promovării democraţiei şi anticorupţiei. Deputaţii au invalidat această experienţă ca irelevantă pentru funcţia publică dată, se menţionează în declaraţie.

Potrivit semnatarilor, sfidarea competenţelor şi cenzura politică a fost aplicată şi asupra opiniei de expertiză privind candidatul la funcţia de membru în Comisia Naţională de Integritate, Galina Bostan. Deputaţii au invalidat candidatul cu experienţa incontestabilă de 10 ani în domeniul aticorupţie, invocând dezacordul cu opinia de expertiză anticorupţie expusă pe marginea unor proiecte de legi.

Totodată, membrii societăţii civile se referă la discriminarea pe criterii de opinie, apartenenţă la unele grupuri sociale în procesul de selectare la funcţia de membru în Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, Sergiu Ostaf, Nicolae Radiţa, Veronica Mihailov. Comisia specială parlamentară de selectare a invalidat experienţa considerabilă de activitate în domeniul dat, fără a oferit vreo explicaţie sau raţionament pentru decizia adoptată, se mai spune în declaraţia dată publicităţii.

Semnatarii specifică că o bună parte din factorii decizionali actuali au obţinut calificare în cadrul societăţii civile, astfel, 7 din 17 membri ai Cabinetului de Miniştri (41%) şi 3 din 7 ai Curţii de Conturi (43%), menţionează în CV-ul lor experienţă importantă de activitate în cadrul societăţii civile. În fruntea unor organizaţii publice: ANRE, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, misiunile diplomatice în SUA, ONU, deputaţii cu funcţii de conducere în Parlament etc. se află exponenţii cu experienţă de activitate în societatea civilă.

Organizaţiile semnatare ale declaraţiei sunt: Consiliul ONG-urilor din Republica Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Asociaţia pentru Democraţia Participativă (ADEPT), Tineri şi Liberi, Juriştii pentru Drepturile Omului, Institutul pentru Dreptrile Omului (IDOM), Expert-grup, Institutul de Politici Publice (IPP).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.