Reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova au făcut un apel către înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, privind situaţia din regiunea transnistreană. Semnatarii solicită includerea în agenda reuniunii formatului „5+2” de la Viena, din luna iulie curent, a chestiunilor legate de situaţia din Zona de Securitate, iar mediatorilor să utilizeze toate mijloacele legal disponibile pentru stabilizarea situaţiei, transmite IPN.
În apelul adresat înaltului comisar reprezentanţii societăţii civile solicită ca Federaţiei Ruse să i se ceară să nu consolideze în continuare contingentul de militari din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii şi să retragă etapizat militarii şi tehnica din cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană. O altă solicitare este să fie stimulată consolidarea clasei politice şi societăţii moldoveneşti în eforturile de a calma situaţia din regiunea transnistreană. De asemene – Să fie condiţionată asistenţa oferită regiunii transnistrene cu abţinerea administraţiei de la Tiraspol de la orice acţiuni unilaterale care ar putea destabiliza situaţia.
Semnatarii solicită extinderea provizorie a mandatul misiunii EUBAM pentru asistenţa instituirii şi a bunei funcţionări a celor şase puncte de control de pe Nistru şi completarea misiunii cu observatori civili pentru monitorizarea situaţie din Tighina şi localităţile limitrofe. Prezenţa unor observatori care să constituie fundamentul unei noi misiuni internaţionale civile în Zona de Securitate. O altă solicitare ţine de stimularea societăţii civile să participe la procesul de negocieri privind reglementarea paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean.
Semnatarii apelului sunt: Asociaţia pentru Politică Externă, IDIS Viitorul, Asociaţia „Promo-LEX”, Asociaţia „Integritate”, (Grigoriopol), Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Asociaţia „Mamele pentru Drepturile Omului”, (Tiraspol), RCTV „Memoria”, Asociaţia Pedagogilor din Transnistria „LUMINA”, (Grigoriopol), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociaţia „Promovarea Justiţiei Efective”, (Tiraspol), Fundaţia Est-Europeană, Grupul de Iniţiativă „Prosvet”, (Dubăsari), Asociaţia Presei Independente (API), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), Transparency-International, Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova, (Rezina), Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Asociaţia „BIOS”, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Coaliţia Nediscriminare, Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi”.