Apel către autorități să implementeze măsuri care să sprijine familiile cu copii

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) face apel către autorități să implementeze măsuri care să sprijine familiile cu copii, în contextul Zilei Internaționale a Familiei. Printre acestea – oferirea unei flexibilități mai mari pentru părinți în alegerea duratei concediului de îngrijire a copilului, aprobarea unui program de extindere a serviciilor de creșă şi modificarea cadrului legal pentru a încuraja deschiderea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, transmite IPN.

Cu referire la alegerea duratei concediului de îngrijire a copilului, CPD menţionează că reforma trebuie să ofere maximă libertate părinților. „Sistemul trebuie să ofere flexibilitate și trebuie să acomodeze opțiunile părinților pe întreg spectrul de opțiuni: de la acei părinți care doresc o perioadă mai scurtă a concediului (mai bine plătit și oferirea serviciilor adecvate de creșă), la părinții care preferă o perioadă mai îndelungată (care va presupune plăți mai mici)”, se arată în comunicat.

Ce ţine de extinderea serviciilor de creșă, CPD aminteşte că, în 2018 au fost probate amendamente la Codul Educației, prin care s-a modificat vârsta de încadrare a copiilor la creșe (0-2 ani) și la grădinițe (2-6/7 ani). Tot atunci s-a decis asupra faptului că Guvernul va elabora și aproba Programul de extindere a serviciilor de creșă, până în 2020. „În 2019, în medie, doar 22,5% din numărul total al copiilor de 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Rata mică de acces la serviciile de educație ante-preșcolară este determinată de numărul limitat de locuri la creșe sau creșe-grădinițe, de condițiile de activitate ale acestor instituții, de repartizarea în profil teritorial, ceea ce face dificilă încadrarea sau revenirea părinților, în special a mamelor, în câmpul muncii”, atenţionează CPD.

O altă recomandare vizează implementarea măsurilor de încurajare a ambilor părinți să beneficieze de concediul de îngrijire a copilului. Fapt ce ar fi posibil prin aplicarea „cotei pentru tați”, politică ce rezervă exclusiv tatălui o anumită perioada din concediul parental și oferirea suplimentelor financiare acelor tați, care ar dori să prelungească durata concediului parental, mai mult decât perioada minimă prevăzută.

În fiecare an, pe 15 mai, este marcată Ziua Internațională a Familiei. Obiectivul principal al zilei este de a sublinia importanța familiilor în societate, de a conștientiza problemele cu care se confruntă acestea şi de a spori cunoaşterea proceselor sociale, economice și demografice care le afectează.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.