Apeductul magistral Chișinău-Strășeni-Călărași va avea o lungime de peste 50 km

O magistrală pentru aprovizionare cu apă, cu o lungime de 52 de kilometri, urmează să facă legătura între Chișinău, Strășeni și Călărași. Aceasta va fi sursa de apă potabilă pentru locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, cu extinderea ulterioară, etapizată, către satele din cele două raioane. Magistrala urmează să fie racordată la apeductul cu D-1000 mm, gestionat și exploatat de către SA „Apă-Canal Chișinău”, transmite IPN.

Construcția magistralei Chișinău-Strășeni-Călărași prevede investiții, precum și servicii de consultanță aferente. Contractul de consultanță privind măsurile complementare – faza 1, a fost semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Centru și compania germană CES pe 17 noiembrie 2021. Valoarea contractului constituie 1 500 000 de euro. După finalizarea lucrărilor, apeductul respectiv va fi transmis în gestiunea „Apă-Canal Chișinău”.

ACC precizează că, la acest proiect a aderat și administrația raionului Ialoveni, care a depus la ADR Centru nota conceptuală privind argumentarea realizării proiectului de apeduct magistral de apă potabilă de la punctul de racordare din orașul Ialoveni spre satele Sociteni, Dănceni, Suruceni, Nimoreni, Malcoci, Bardar, Ruseștii Noi, Văsieni, Ulmul, Pojăreni, Costești.

În acest scop, a fost proiectat apeductul magistral de aprovizionare cu apă de calitate pentru locuitorii a 12 sate ale raionului și elaborat Planul General de Aprovizionare cu Apă și Sanitație a raionului. Apeductul magistral se preconizează a fi construit de la priza de apă a „Apă-Canal Chișinău” din Ialoveni, până la punctul principal de distribuire a apei în fiecare localitate – rezervor, turn de apă.

„Proiectul dat este important pentru SA „Apă-Canal Chișinău” și se încadrează în politica de regionalizare a serviciilor, acțiune care se află în agenda de activitate a întreprinderii. Prin implementarea acestuia se contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei de alimentare cu apă și sanitație, susținând îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ONU globale, cu privire la apă potabilă și sanitație”, precizează furnizorul într-un comunicat de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.