Relațiile moldo-ucrainene pe parcursul anului curent au fost marcate de mai multe evenimente, inclusiv marcarea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Anul acesta, după o pauză de mai mulți ani, premierul ucrainean a efectuat o vizită în Republica Moldova, unde au fost semnate mai multe acorduri, inclusiv Foia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru 2018. În aceste condiții, se atestă necesitatea unei strategii și a unui parteneriat strategic mai avansat și valorificarea oportunităților pentru a dezvolta mai mult regiunea, ca să devină una mai puternică și să reprezinte un partener credibil pentru partenerii de dezvoltarea euroatlantici. Sugestiile au fost făcute în cadrul unui club de presă desfășurat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă.
Directoarea executivă a APE, Victoria Bucătaru, a spus că Ucraina este atât un partener important în dezvoltarea europeană, cât și un element important în procesul de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean. După 2014, s-a schimbat mult contextul regional, dar și situația geopolitică în regiunea de est a Europei. În opinia sa, cele două state trebuie să aibă o abordare comună față de mai multe aspecte – fie că e vorba despre cele economice sau politice, pentru că regiunea are un potențial de dezvoltare și aceste oportunități trebuie valorificate.
Natalia Stercul, director de programe APE, a menționat că este extrem de important să fie păstrată simetria acțiunilor planificate de către Republica Moldova și Ucraina. Este necesar de a utiliza experiența acumulată în cooperarea cu structurile europene pentru a aprofunda relațiile moldo-ucrainene și a întări platforma de cooperare bilaterală.
Natalia Stercul a remarcat că lacunele legate de democrație, în ambele state, se reflectă asupra relațiilor bilaterale. Totuși, în ultima perioadă s-a intensificat interacțiunea între premierii celor două state, iar recent, după o pauză de mai mulți ani, a avut loc vizita premierului ucrainean la Chișinău. Deocamdată această interacțiune nu se produce și la nivel prezidențial.
În cadrul vizitei la Chișinău a premierului ucrainean Volodimir Groisman, a fost semnată Foia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru 2018, dar și alte acorduri. De asemenea, au fost abordate chestiuni ce țin de demarcarea și gestionarea frontierei, schimbul de terenuri între Republica Moldova și Ucraina, dezvoltarea unor proiecte de infrastructură și impactul acestora asupra ecologiei, în special a proiectelor legate de construcția de centrale hidroelectrice, dar și situația minorităților etnice. Este extrem de important ca acest dialog dintre cele două părți să fie menținut și aprofundat, spune experta Asociației pentru Politică Externă.
În probleme de reintegrare, Republica Moldova și Ucraina cooperează intens, însă mai rămâne teren pentru cooperarea transfrontalieră. Chiar dacă unii văd acest aspect ca fiind de ordin economic, aceasta ține mai mult de posibilitatea de a contribui la bunăstarea cetățenilor din aceste regiuni ale celor două state, menționează Natalia Stercul. Experta a mai spus că este foarte important ca în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor moldo-ucrainene ambele state să facă uz de asistența europeană și de bunele practici, inclusiv prin intermediul Misiunii EUBAM.
Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.