APCE recunoaște regiunea transnistreană a Moldovei drept teritoriu ocupat de Rusia

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia, transmite IPN cu referință la sursele forului paneuropean.

APCE a acceptat în unanimitate un amendament propus de România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia la rezoluția care condamnă invazia Federației Ruse în Ucraina, atestând totodată și agresiunea armată a Rusiei împotriva Moldovei în 1992, precum și ocuparea raioanelor moldovenești din stânga Nistrului.

Până în prezent, cea mai „dură” aprecierea a Consiliului Europei putea să conțină sintagma „sub controlul de-facto al Federației Ruse”. De regulă însă, documentele Consiliului Europei și ale altor organizații internaționale evitau în general formulări privind statutul Transnistriei, pentru a evita presiunea/nemulțumirea delegaților ruși.

Presa internațională notează că Republica Moldova n-a subscris amendamentului la proiectul de document, dar a votat pentru adoptarea acestuia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.