Apărătorii drepturilor copilului optează pentru adopţiile naţionale în defavoarea celor internaţionale
Legea trebuie să prevadă dreptul oricărui copil orfan la înfiere, nu doar a celor grav bolnavi. De această părere sunt mai mulţi experţii implicaţi în elaborarea noului proiect de lege privind statutul juridic al adopţiei în Republica Moldova. Aceştia au declarat pentru Info-Prim Neo că optează pentru stimularea adopţiilor naţionale în defavoarea celor internaţionale.
„Niciun alt stat, nicio familie străină nu va avea grijă de copiii din Moldova aşa cum ar fi necesar”, a spus preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului din Căuşeni, Ion Oboroceanu. El a subliniat necesitatea de a stabili exact responsabilităţile legate de adopţie, pornind de la maternităţi şi terminând cu instanţele care iau decizia finală, pentru a evita situaţiile în care instituţiile publice îşi pasează obligaţiile de la una la alta.
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală s-a referit la procedura dificilă de adopţie şi a optat pentru simplificarea acesteia, inclusiv prin reducerea numărului de acte necesar a fi prezentate de familia care vrea să înfieze un copil.
Ministrul muncii, Valentina Buliga, a spus că intenţia este ca legea care va fi adoptată să ofere şanse mai multor copii orfani să crească într-o familie adoptivă din Moldova.
Textul documentului este pregătit de Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie, cu susţinerea mai multor experţi naţionali şi internaţionali. Parlamentul a votat în decembrie 2008 o lege care reglementează procedura adopţiei în Republica Moldova, însă documentul nu a fost promulgat de preşedinte care a invocat lacune de ordin conceptual şi tehnico-legislativ.