Activiști ai drepturilor animalelor solicită primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, organizarea unui azil încăpător, care să găzduiască animalele fără stăpân agresive, care nu pot fi lăsate în stradă pentru că sunt considerate periculoase, dar și animalele abandonate, cele rănite, dar cu șanse de recuperare.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele Societății interetnice culturale și de protecție a drepturilor omului, politologul Eduard Volkov, a spus că, pe 12 decembrie anul trecut, a sesizat primarul general asupra încălcărilor pe care le admit funcționarii municipali responsabili de capturarea animalelor, dar până acum nu a urmat nicio reacție.
Potrivit activistului, contrar angajamentelor publice asumate, sunt capturate fără motiv chiar și animalele anterior sterilizate. În ultimele două luni, animalele care ar fi fost duse la Centrul de sterilizare nu au mai fost eliberate în locurile de unde au fost prinse. În volierele centrului sunt câte 80-100 de câini, care împart un spațiu insuficient și nu au parte de îngrijire adecvată. În total, la Centru ar fi ținute 600 de animale, blânde, care nu prezintă pericol.
O parte din animalele capturate sunt omorâte, altele mor după procedura de sterilizare, efectuată de studenți necalcificați, care nici măcar nu sunt asistați de un medic veterinar cu experiență, acuză activiștii.
Eduard Volkov cere primarului să nu asculte de șefii de la Autosalubritate, Centrul de sterilizare a animalelor și alți responsabili care propun modificarea regulamentelor privind animalele, adoptate în septembrie anul trecut. Iar dacă acestea vor fi modificate, să fie păstrată interdicția de eutanasie a animalelor capturate care sunt sănătoase, dar nu sunt solicitate spre adopție.
Valentina Dudnic, președinta Asociației ALGA, a spus că locul unde este amplasat Centrul de sterilizare din capitală, pe un vârf de deal la capătul străzii Uzinelor, nu este potrivit. Acolo lipsește un medic veterinar și un chinolog, iar angajații mi au deloc un salariu care să îi motiveze să aibă grijă de animalele care ajung pe mâna lor.
Activiștii cer Primăriei penalizarea funcționarilor care nu-și onorează responsabilitățile de serviciu și să nu mai admită încălcarea regulamentelor aprobate de CMC în septembrie anul trecut. La fel, cer să fie retrase responsabilitățile de gestionare a problemelor animalelor străzii din competența Regiei Autosalubritate și să fie transmise secției specializate din cadrul Direcției generale locativ comunale și amenajare. Activiștii mai cer să fie înlocuită conducerea Centrului de sterilizare și să fie urgentată elaborarea unei baze de date despre animalele sterilizate.