Apă-Canal Chişinău susţine că taxele pentru pre-epurarea apei sunt legale
SA „Apă-Canal Chişinău” achită trimestrial Ministerului Mediului plăţi semnificative pentru deversarea apelor epurate cu concentraţii care nu se încadrează în parametrii normelor admisibile. Iar agenţii economici, la rândul lor, sunt obligaţi prin lege să achite plăţi furnizorului de servicii pentru depăşirea normelor de poluare a apelor reziduale.
Precizarea este făcută de către administraţia SA „Apă-Canal Chişinău”, după ce Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei a anunţat, marţi, că a fost sesizată de un agent economic care pretinde că furnizorul percepe, în afara tarifelor fixate pentru furnizarea apei şi evacuarea apelor uzate, plăţi suplimentare pentru efectuarea pre-epurării apelor uzate.
Administraţia „Apă-Canal Chişinău” menţionează că se conduce strict de prevederile actelor legislative şi normative în vigoare în privinţa stabilirii tarifelor şi preţurilor. Legea obligă agenţii economici care utilizează resurse acvatice şi evacuează ape uzate, indiferent de forma de proprietate, să asigure pre-epurarea apelor reziduale în cadrul staţiilor locale, cu condiţia obligatorie de utilizare sau evacuare a nămolului provenit din pre-epurare. Cei care nu dispun de staţii de pre-epurare, încheie contracte cu furnizorul. Modalitatea de încheiere a contractelor este prevăzută de un regulament al Consiliului municipal Chişinău.
Marţi, 28 iunie, directorul ANPC, Viorica Cărare a declarat că SA „Apă-Canal Chişinău” din agent comercial şi-a asumat nejustificat rolul de organ de control, care stabileşte regulile de joc, efectuează controlul, emite prescripţii, aplică penalizări sau deconectări a agentului economic de la sistemul de canalizare.