Administraţia SA „Apă-Canal Chişinău” negociază obţinerea unei finanţări de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în mărime de 62,8 milioane de euro, dintre care 13,8 milioane este partea de grant. Investiţiile urmează să fie utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii apei livrate consumatorilor şi diminuarea riscurilor de întrerupere a furnizării apei în condiţiile excepţionale, transmite IPN.
Furnizorul de apă din capitală anunţă, într-un comunicat de presă, că împrumutul ţine de „Programul de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate în municipiului Chişinău- Studiul de Fezabilitate”, elaborat în perioada decembrie 2010-decembrie 2012, de către compania franceză Seureca şi finanţat integral în condiţii nerambursabile de către Uniunea Europeană. Pentru realizarea programului investiţional, BERD de comun acord cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), a propus finanţarea integrală a primei tranşe, pentru 5 ani, inclusiv alocarea unor granturi care vor diminua impactul financiar pentru executarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a mai multor obiective.
Lucrările prevăzute pentru prima tranşă de creditare se axează pe modernizarea Staţiei de Epurare, Staţiei de Tratare a apei şi producerea hipocloritului de sodiu nemijlocit în cadrul staţiei, fapt care va diminua costurile şi va majora calitatea dezinfectantului. Tot la această etapă vor fi reabilitate circa 100 mii metri cubi de rezervoare de stocare a apei, care în prezent sunt într-o stare deplorabilă şi cauzează zilnic pierderi semnificative de apă. Totodată, vor fi montate instalaţii noi de tratare a apelor freatice extrase din mai multe fântâni arteziene.
De asemenea, este prevăzută înlocuirea a peste 3000 de branşamente ale consumatorilor în blocurile locative construite în anii 60-80 ai secolului trecut. Investiţiile vor permite reducerea pierderilor de apă cu 30%, ceea ce reprezintă economii de 50 de milioane de lei anual, iar numărul scurgerilor se va reduce de două ori, estimează furnizorul.
Lucrările la staţiile de pompare a apei presupun înlocuirea a 50 de agregate de pompare cu un randament net superior celor existente. Este prevăzută reabilitarea şi construcţia a 62 de fântâni şi adoptarea sistemului de distribuţie în situaţii de urgenţă. Cea mai mare parte de investiţii este destinată primei faze de reabilitare la Staţia de Epurare, a circa 15 kilometri de reţele magistrale de canalizare, inclusiv 3 kilometri de colectoare de dimensiuni majore. Este prevăzută şi construcţia instalaţiilor noi de tratare a nămolului, cu obţinerea biogazului utilizat pentru producerea energiei electrice şi termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.