Apă-Canal Chișinău este într-o situație precară, inclusiv din cauza neajustării tarifului, director

Societatea pe acțiuni „Apă-Canal Chișinău” se află într-o situație precară, fapt care este rezultatul unui tarif care nici pe departe nu acoperă costurile operaționale și obligațiunile operatorului. De asemenea, întreprinderea se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în 2013 a acordurilor de împrumut cu BERD și BEI în niște condiții care sunt irealizabile pentru ACC. Declarații în acest sens au fost făcute de către Irina Gutnic, director general al SA „Apă-Canal Chișinău”, la ședința Consiliul municipal Chișinău, transmite IPN.

„Situația precară în care se află astăzi „Apă-Canal Chișinău” este rezultatul unui tarif care nici pe departe nu acoperă costurile operaționale și obligațiunile operatorului. Din acest motiv este imperativ necesar ca astăzi, de fapt ieri, de fapt mai bine spus în 2015 să se fi întreprins măsuri, acțiuni sau să se fi identificat soluții pentru a stopa declinul financiar al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”. De ce în 2015? Pentru că anume în acest an a început resimțit impactul unui împrumut contractat de către „Apă-Canal Chișinău” de la Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare și de Banca Europeană de Investiții în niște condiții care sunt irealizabile pentru ACC”, a menționat Irina Gutnic.

Potrivit ei, acordurile de împrumut cu BERD și BEI au fost încheiate în anul 2013, fiecare în valoare de 24 de milioane de euro. „În mod obișnuit, asemenea credite urmează a fi încheiate la nivel de Guvern sau cel puțin la nivel de municipalitate. Or condițiile impuse de către bănci nu puteau fi respectate din start de „Apă-Canal Chișinău”, ceea ce a creat situația financiară în care se află astăzi „Apă-Canal Chișinău”, explică directorul ACC.

Irina Gutnic susține că două din cele mai importante condiții impuse de către bănci și care sunt imposibil de realizat de către operator sunt ajustarea tarifului,  care ține de competența regulatorului și nu a ACC, iar o altă condiție este deținerea pe conturile ACC, blocate permanent, a două milioane de lei.

În altă ordine de idei, directorul ACC a precizat că, spre regret, starea de urgență și excepțională nu este doar pe plan energetic, dar și în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. Potrivit Irinei Gutnic, în aceste condiții, în luna noiembrie există un risc sporit ca să fie sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a locuitorilor municipiului Chișinău și ai suburbiilor pe care le deservește operatorul „Apă-Canal Chișinău”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.