AP propune fixarea în Constituție a posibilității ieșirii Găgăuziei din componența țării

Adunarea Populară a Găgăuziei propune introducerea în Constituția Republicii Moldova a unei clauze care să prevadă posibilitatea ieșirii Găgăuziei din componența țării. Acesta lucru ar urma să se întâmple doar în condițiile în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea, scrie gagauzinfo.md, citat de IPN.

Inițiativa este publicată pe pagina Adunării Populare, pentru dezbateri publice. În proiect este prevăzut dreptul Adunării Populare să adopte cadrul legislativ și normativ local în limita competenților sale. La fel, este prevăzută procedura de adoptare de către Parlament a modificărilor în legislație cu privire la competențele Găgăuziei. Astfel, Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei să poată fi schimbată doar cu 3/5 din voturile deputaților din Parlament și doar în baza deciziilor Parlamentului și ale Adunării Populare, care să coincidă. Totodată, pentru reorganizarea activității instituțiilor de stat în Găgăuzia să fie necesar avizul Comitetului Executiv al Găgăuziei.

În cazul în care Republica Moldova își va pierde statutul de stat independent, poporul Găgăuziei să aibă dreptul la autodeterminare externă. Totodată, la propunerea părții găgăuze, Curtea Constituțională trebuie să urmărească constituționalitatea legilor locale și deciziilor Adunării Populare a Găgăuziei, precum și hotărârile Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Presa locală scrie că „dreptul Găgăuziei de a decide asupra vectorului extern în cazul în care Republica Moldova își pierde independența a fost fixat la referendumul care a avut loc în regiune pe 2 februarie 2014”.

Solicitat de IPN, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschii, a declarat că acest proiect vine ca urmare a unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, făcute încă în 2002. Potrivit lui Alexandr Tarnavschii, de mai mulți ani în Găgăuzia se discută despre introducerea unor modificări în Constituție, care să consolideze unele competențe ale administrației regiunii. De câteva luni, sunt colectate propuneri în acest sens, pentru a identifica un compromis la nivel local. Proiectul nu va fi supus deocamdată votului în Adunarea Populară. „Este o discuție la nivel local, astfel încât deputații din Găgăuzia „să se înarmeze” pe viitor cu argumente cu privire la ceea ce Găgăuzia își dorește să fie modificat în Constituție, dacă se va examina vreodată acest lucru”, a mai spus Alexandr Tarnavschii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.