Asociația Obștească Republicană „Protecția Consumatorilor” cere consumatorilor să fie mai activi când este vorba de protejarea drepturilor proprii. „Dragi consumatori, dacă nu veți participa și veți avea în continuare un comportament pasiv și veți vota încă o dată pentru astfel de persoane ca Maia Sandu și oamenii din anturajul ei, nu va ieși nimic din asta”, a spus președintele Asociației Obștești Republicane „Protecția Consumatorilor”, Piotr Guțul, într-o conferință de presă dedicată împlinirii a 19 ani de la fondarea asociației, transmite IPN.
Piotr Guțul menționează că guvernarea de multe ori a încălcat prevederile Legii privind protecția consumatorilor. „Am depus o plângere împotriva președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, Compania „Teleradio-Moldova” care au încălcat Legea privind protecția consumatorilor. Postul de televiziune Primul în Moldova a fost obligat să ofere timp de emisie pentru fiecare lună”, a spus președintele Asociației Obștești.
Potrivit lui, plângerea a fost înregistrată în Curtea de Apel pentru Curtea Supremă de Justiție pe 28 septembrie. Deocamdată, nu a fost primit niciun răspuns. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a informat că a trimis această plângere la Teleradio-Moldova, de la care la fel nu a parvenit un răspuns. Curtea de Apel a examinat această plângere fără prezența Asociației Obștești. Așadar, Asociația Obștească Republicană „Protecția Consumatorilor” pregătește documente privind acest caz pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Altă plângere a fost întocmită împotriva președintelui Parlamentului, Igor Grosu, a administrației Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Termoelectrica cu referire la încălcarea Legii privind protecția consumatorilor. „Recent a fost luată o decizie potrivit căreia consumatorii care au renunțat la sistemul centralizat de încălzire au de plătit facturi între 500 și o mie de lei pentru țevile de energie termică care le trec prin casă pentru o lună, deși există o decizie a Curții Constituționale ce declară ilegală această practică”, a spus Piotr Guțul.
„Dragi consumatori, sunt 26 de mii de persoane care au încălzire autonomă. Trebuie să veniți la noi la organizație, să aduceți această factură care v-au trimis-o și să scriiți o cerere”, s-a adresat Piotr Guțul la consumatori.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.