Membrii asociației obștești „Părinți Solidari” susțin că în municipiul Chișinău se atestă o degradare a serviciilor educaționale, iar politicile Primăriei Chișinău au o vădită tentă antisocială, în special în raport cu copiii. Potrivit activiștilor, acest lucru s-a văzut și recent când municipalitatea a decis să nu mai fie finanțate grupele cu program prelungit pentru elevi.
Într-o conferință de presă la IPN, directoarea executivă AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a menționat că sistarea finanțării pentru grupele cu program prelungit ar putea pune în pericol securitatea elevilor din clasele primare. De asemenea, ar putea genera probleme legate de reușita școlară a acestora, luând în considerare faptul că în cadrul grupelor cu program prelungit, elevii își fac temele.
„Noi constatăm că Primăria municipiului Chișinău are politică antisocială, în special pe domeniul educațional și pe domeniul drepturilor femeilor. Se încalcă niște principii de bună guvernare, nu se consultă cetățenii, nu se ține cont de opinia cetățenilor. Ei nici măcar nu sunt întrebați ce contează pentru ei și de ce servicii au ei nevoie în această capitală a Republicii Moldova”, a declarat Ala Revenco.
Asociația a elaborat și a publicat o petiție cu sloganul „Economisiți pe concerte, nu pe siguranța și viitorul copiilor”. Prin intermediul acestei petiții, membrii „Părinți Solidari” îi solicită primarului municipiului Chișinău să includă în bugetul municipal pentru anul 2024 cheltuielile necesare pentru funcționarea grupelor cu program prelungit.
Membrul inițiativei civice „Primăria Alternativă”, Leo Ogariov, a precizat și în calitate de părinte că grupele cu program prelungit oferă posibilitatea să-și desfășoare munca fiind liniștit de faptul că copilul lui este în siguranță, sub supravegherea învățătorului. Totodată, pentru copii înseamnă o metodă de socializare.
Un alt părinte și activist civic, Natalia Oleatovschi, a menționat că, din moment ce grupele cu program prelungit nu vor mai fi finanțate de municipalitate, va fi necesar ca părinții să plătească pentru ca învățătorul să facă ore suplimentare. Sau părinții vor fi nevoiți să plătească unei bone ca să vină să ia copilul de la ore. Și toate acestea, spune ea, vin adăugător la faptul că și programul grădinițelor este redus, iar programul său de muncă se încheie la ora 18.00.
Programul grădiniței este o problemă și pentru Eugenia Bordeianu, membră a asociației „Părinți Solidari”. Potrivit ei, astăzi părinții sunt constrânși să aibă un program de muncă în cel mai bun caz până la ora 17.00. Dar în situația în care părintele are un serviciu în celălalt capăt al orașului, el este nevoit permanent să-și ceară permisiunea de la angajator să plece mai devreme. „Evident că un grafic până la orele 16.00 pentru mine ca mămică este în detrimentul bugetului nostru familial. Și sunt sigură că mulți părinți, multe mămici o să mă înțeleagă foarte bine”, a mai spus Eugenia Bordeianu.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.