Chișinău, 26 Februarie – Ziua Alegerilor în Moldova a fost la general liniștită, iar observatorii ENEMO au raportat greșeli și ambiguități procedurale sporadice, în special datorită ultimelor modificări și proceduri introduse, cum ar fi agitația electorală în Ziua Alegerilor, utilizarea camerelor de luat vederi și desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile.
Aceasta a fost concluzionat în timpul ultimei conferințe de presă a Misiunii internaționale de observare a alegerilor (IEOM) ENEMO din Moldova.
Șeful Misiunii, Dritan Taulla, a declarat că campania electorală a fost intensă, mai ales în apropiere de Ziua Alegerilor, cu un număr mare de acuzații personale între concurenți, adesea rezultând din plângeri oficiale adresate CEC-ului și Judecătorilor.
"Principalele mesaje ale campaniei s-au referit la subiecte interne, în special legate de economie și anti-corupție, în timp ce unii candidați în circumscripții uninominale au avut o campanie electorală pe probleme de competență ale administrației locale", a explicat Taulla.
El a spus că folosirea abuzivă a resurselor administrative, presiunile asupra angajaților de stat și acuzațiile de cumpărare a votului au fost declarate de mulți interlocutori, în timp ce implicarea terților în campanie electorală a fost recunoscută și de CEC.
El a explicat că 2,141 secții de votare au fost create pentru aceste alegeri, dintre care 123 pentru alegătorii care locuiesc în străinătate și 47 pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului.
“Ziua Alegerilor a fost, în general, calmă, iar elementele procedurale ale procesului au fost desfășurate într-o manieră profesională de Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare. Observatorii ENEMO au raportat greșeli și ambiguități procedurale sporadice de-a lungul Zilei Alegerilor, în special datorită ultimelor modificări și proceduri introduse, cum ar fi agitația electorală în Ziua Alegerilor, utilizarea camerelor de luat vederi și desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile. Cele mai multe secții de votare observate nu au fost pe deplin accesibile alegătorilor cu deficiențe de mobilitate”, a spus Taulla.
De asemenea, a menționat că ENEMO a observat transportul in masa organizat al alegătorilor de pe malul stâng al râului Nistru, în timp ce acuzațiile de cumpărare a voturilor au fost, la fel, raportate autorităților de către diferite părți interesate si urmează a fi investigate.
Seful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezić, a remarcat conduita CECului în aspectele observate ca și una eficientă și transparentă.
“Sesiunile CEC au fost deschise pentru mass-media și observatori, precum și pentru public prin streaming online. Deciziile CEC, la general, au fost postate online în timp util. În Ziua Alegerilor, CEC a furnizat informații periodice cu privire la procesul și participarea la vot și, după închiderea secțiilor de votare, a afișat rezultate preliminare online, ceea ce a contribuit la transparența procesului”, a spus Nenezić.
El a spus că Comisiile electorale de circumscripție au fost formate la timp și, în pofida schimbărilor ocazionale în componența lor, cele mai multe CECE-uri și-au îndeplinit îndatoririle în timp util și au demonstrat un nivel înalt de cooperare cu observatorii ENEMO. Cu toate acestea, ENEMO remarcă faptul că publicarea deciziilor anumitor CECE-uri a fost inoportună, multe decizii fiind încă nepublicate. Femeile au fost bine reprezentate ca membri ai CECE-urilor, cu peste 55%.
"ENEMO remarcă faptul că publicarea deciziilor unor CECE-uri a fost inoportună, multe decizii încă nu au fost publicate", a explicat Nenezić.
După cum menționează, “pe lângă 15 concurenți înscriși pentru circumscripția națională, alți 325 de candidați au participat la alegeri în circumscripții uninominale, câțiva candidați primind dreptul de a participa la alegeri doar cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, ceea ce le-a afectat în mod semnificativ posibilitatea de a organiza campanie electorală egală”, a spus Nenezić.
Urmând invitația Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, ENEMO a detașat o Misiune Internațională de Observare a Alegerilor pentru a observa Alegerile Parlamentare din 24 Februarie 2019. Misiunea este alcătuită din Echipa de bază formată din opt experți internaționali, cu sediul la Chișinău, și zece observatori pe termen lung, separați în cinci echipe multinaționale, formate din a cate 2 persoane, pe întreg teritoriul țării.
Echipa de bază a fost creată de la începutul perioadei electorale, iar observatorii pe termen lung au fost stabiliți la 10 ianuarie 2019. Din momentul detașării sale, Misiunea a monitorizat și evaluat mediul general în care alegerile sunt desfășurate, performanța organelor de gestionare a alegerilor, procesul de înregistrare a candidaților, campania electorală, Ziua Alegerilor și alte aspecte ale procesului. Misiunea de Observare a Alegerilor evaluează procesul electoral în legătură cu compatibilitatea cu criteriile și standardele internaționale pentru alegeri democratice și cadrul legal al Republicii Moldova.
În Ziua Alegerilor, opt echipe a câte doi observatori au monitorizat deschiderea, votarea, numărarea și totalizarea rezultatelor, transferul la Consiliile Electorale de Circumscripție, precum și mediul în interiorul și în jurul secțiilor de votare și agitația electorală în Moldova, în timp ce alte 3 echipe au observat Ziua alegerilor în secțiile de votare de peste hotare. În total, ENEMO a observat 115 secții de votare (112 în Moldova și 3 în străinătate).
Misiunea de Observare a Alegerilor din cadrul ENEMO in Moldova pentru Alegerile Parlamentare din 2019 în Moldova este susținută financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos; Suedia; Fundația Națională de Dotare a Congresului SUA, prin Institutul Național Democratic; și Uniunea Europeană.
|