Anumite legi ce țin de reforma justiției s-au schimbat, dar implementarea lor este tardivă, ambasadoare

Acordul de Asociere și parteneriatul cu Uniunea Europeană reprezintă un cadru foarte important prin care Republica Moldova ar putea să asigure o reformare mai bună a instituțiilor și a procedurilor care există în țară, astfel încât să beneficieze de relații mai apropiate cu Uniunea Europeană. Un sector foarte important este cel al justiției, unde sunt necesare mai multe reforme. Aici, chiar dacă anumite legi s-au schimbat, implementarea lor este tardivă. Din acest motiv, susține ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, în cadrul unui eveniment cu ocazia lansării Zilei Europei 2021, Germania recomandă să se atragă atenția anume la sectorul justiției și să fie monitorizată nu doar implementarea acesteia din punct de vedere teoretic, dar și practic, transmite IPN.

Totodată, Angela Ganninger a remarcat că în Moldova se cere valorificarea la maxim a potențialului oferit de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) ce ține de procedurile de producere în agricultură așa ca producătorii din Moldova să aibă posibilitatea să-și îmbunătățească standardele de producere pentru a avea acces la o piață europeană foarte mare. În opinia sa, reformarea celor două sectoare ar aduce efecte imediate pentru cetățenii Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, s-a referit la interconexiunea energetică. Potrivit lui, România, la fel ca și statele membre ale Uniunii Europene s-a pronunțat întotdeauna pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, sens în care, s-a reușit finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Potrivit diplomatului, România și statele UE susțin și alte proiecte de interconexiune energetică, inclusiv cele care vizează stația back-to-back de la Vulcănești, sau construcția unor linii electrice aeriene care cu adevărat vor asigura „luxul” pentru cetățenii Moldovei de a se putea alimenta cu energie electrică și termică din mai multe surse. Însă, pentru finalizarea acestor proiecte, pe de o parte, e nevoie de susținerea partenerilor internaționali, a României, care există, iar, pe de altă parte, e nevoie ca și Republica Moldova să avanseze în definitivarea propriei strategii de asigurare a securității energetice și să ducă la bun sfârșit proiectele de infrastructură la care s-a angajat anterior.

Vorbind despre libertatea mass-media, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că libertatea presei este un element important pentru o societate democratică, o societate liberă și fiecare cetățean trebuie să fie sigur că are acces la toate informațiile corecte despre lucrurile care se întâmplă în societate, bază pe care poate să facă concluzii. Potrivit lui, în Moldova este foarte important ca libertatea presei să fie întărită și să nu se mai vadă declinul în standarde în care lucrează jurnaliștii, să nu se mai vadă că accesul la informație este limitat din partea autorităților, pentru că asta înseamnă limitarea accesului cetățenilor la informație. Este important să nu existe alte limitări ale jurnaliștilor, precum ar fi cel economic. Trebuie să fie promovată activitatea jurnaliștilor care este în interesul cetățenilor și a celor care spun că servesc cetățenilor, adică a politicienilor. Din partea UE și a multor state membre există proiecte în susținerea mass-mediei libere și independente în Moldova, dar și susținere în îmbunătățirea mediului în care activează mass-media la toate nivelurile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.