Moratoriul stabilit de Guvern asupra controalelor la instituţiile de stat a fost unul dintre cele mai importante evenimente care s-au produs în anul 2016 în Republica Moldova. Surpriza anului este votarea de către Parlament, deocamdată în prima lectură, a Legii care prevede liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, numită şi „amnistia fiscală”. De această părere sunt mai mulţi experţii economici care au participat la discuţia publică „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”, organizată de Agenţia de presă IPN.
În opinia preşedintelui Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, anul 2016 a fost unul dificil. Stabilirea moratoriului asupra controalelor de stat a dat oarecum posibilitatea de regândire a situaţiei în care se află agenţii economici. Un fenomen pe care şeful de la patronate l-a evidenţiat ca fiind importat a fost activizarea platformelor de comunicare a instituţiilor de stat cu mediul de afaceri. De asemenea, s-au intensificat şi discuţiile pe marginea modificării Codului Muncii care a dus la schimbarea relaţiilor dintre angajator şi angajaţi.
Expertul economic Iurie Morcotîlo, de la Expert-Grup, a menţionat trei cele mai importante în opinia sa lucruri care au marcat anul economic 2016. Acestea sunt: stabilirea moratoriului asupra controalelor de stat, ratarea a încă un an pentru îmbunătăţirea creşterii economice şi aprobarea Legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. „Avem aceeaşi deficienţă pe piaţa muncii, aceleaşi constrângeri de creştere economică”, a remarcat Iurie Morcotîlo.
Un alt expert, ex-ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa, a spus că un eveniment care merită atenţie este faptul că s-a acceptat la nivel politic şi s-a eliberat Guvernului mandat de negociere a acordului cu FMI. „Este un eveniment care are ca scop de a readuce în Republica Moldova politici coerente în economie şi finanţe, care să dea credibilitate”, a spus expertul. Potrivit lui, un alt eveniment important este adoptarea pachetului de legi ce ţine de sectorul bancar. Or, aceasta a fost o solicitare pentru a semna memorandumul cu FMI, pentru a rezolva criza din sectorul bancar. „Un al treilea aspect aş zice sunt câteva recorduri stabilite în 2016, unul dintre care este lipsa unui buget aprobat. Republica Moldova a activat peste şase luni fără un buget adoptat şi aceasta a demonstrat că nu prea contează ce face Guvernarea, ci care reguli pe intern motivează sau demotivează activitatea mediului de afaceri”, a remarcat Veaceslav Negruţa
Potrivi lui Roman Chircă, expert economico-financiar, în 2016 au avut loc evenimente nu tocmai pozitive, chiar dacă a fost un an de stabilizare, un an în care s-a oprit scăderea economică. „Economia noastră depinde 50% de remitenţe, iar în balanţa de plăţi avem o scădere a importurilor. Avem o scădere dramatică a investiţiilor directe”, a punctat expertul. Referitor la „amnistia fiscală”, expertul a spus că Guvernul acţionează pe negândite, conceptul este crud.
Discuţia publică „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor” este ediţia a 68-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.