Anul cultural 2012, retrospectivă Info-Prim Neo
[Material din ciclul „Anul 2012 în cifre şi fapte”]
[– 20 ianuarie:] IDIS „Viitorul” şi OWH TV Studio au lansat filmul documentar „Chişinău: o capitală europeană”. Filmul este o premieră de promovare a potenţialului investiţional, turistic şi cultural al capitalei.
[– 2 februarie:] Oraşul Cahul preia titlul de „Capitală Naţională a Tineretului 2012”. Acest titlu oferă posibilităţi tinerilor să se implice mai activ în proiectele socio-culturale pe parcursul întregului an.
[– 22-25 februarie:] La Chişinău se desfăşoară Expoziţia Internaţională „ExpoVin Moldova 2012”, ediţia a XXI-a. La eveniment participă peste 140 de companii din ţară şi străinătate.
[– 15 martie:] Interpreta Lara Fabian susţine un concert la Chişinău. La eveniment sunt văzuţi premierul Vlad Filat şi liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk.
[– 26 martie:] Are loc Gala Premiilor UNITEM 2012 , ediţia a XI-a. Premiul UNITEM pentru întreaga activitate este înmânat artistului poporului Mihai Volontir, iar Premiul de excelenţă l-au obţinut compozitorul Eugen Doga şi actorul român Florin Piersic. Premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin i-a revenit lui Constantin Haret, directorul Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”, iar Premiul pentru cel mai bun rol feminin – Ludmilei Colohina, actriţă la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”. Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Ţara asta a uitat de noi” de Constantin Cheianu, în regia lui Alexandru Grecu. În total, au fost acordate 28 de premii.
[– 27 martie:] Scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan au vernisat, la Universitatea de Stat din Moldova, o expoziţie de carte despre repercusiunile comuniste, cu genericul „Memoria ca formă de justiţie”.
[– 29 martie:] Formaţia „Millenium” marchează 15 ani de activitate printr-un concert la care au fost invitaţi mai mulţi copii rămaşi fără grijă părintească.
[– 30 martie:] Scriitorul, istoricul şi jurnalistul român Corneliu Filip şi-a scos de sub tipar cartea „Dosarul Transnistria. Istoria unui conflict îngheţat”. Autorul face o trecere în revistă a felului în care a evoluat în ultimii ani situaţia în teritoriul transnistrean, prezentând documente şi amintiri ale personalităţilor politice din anii '90.
[– 26 aprilie:] Are loc deschiderea celei de-a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. La eveniment participă peste 166 de edituri din 11 ţări. Sunt expuse circa 15 mii de titluri.
[– 12-19 mai:] Sunt marcate Zilele Europei în Republica Moldova. Acestea au ca scop familiarizarea moldovenilor cu cultura statelor membre UE.
[– 14 mai:] Muzeul de Arheologie şi Istorie a Moldovei a găzduit în premieră documente din arhivele române legate de chestiunea cedării Basarabiei fostei URSS în anul 1940 – „Cedarea Basarabiei, a nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa (1940) - între neputinţă şi iresponsabilitate”.
[– 18 mai:] Are loc premiera mondială a producţiei britanice „Tenis cu moldovenii”, o ecranizare a bestseller-ului cu acelaşi nume al cunoscutului scriitor şi actor englez, Tony Hawks. Istoria acestui film este inspirată din fapte reale trăite în Moldova.
[– 22 mai:] Interpretul din partea Republicii Moldova, Pasha Parfeny, se califică în finala concursului internaţional Eurovision. Acesta s-a clasat, ulterior, pe poziţia a 11-a din 26 de ţări finaliste ale concursului.
[– 25 mai-3 iunie:] Are loc Festivalul internaţional al artelor scenice BITEI-2012. Cea de-a 10-a ediţie a festivalului a întrunit 15 ţări din întreaga lume. Timp de 10 zile au fost prezentate 15 spectacole pe scenele a 5 teatre din Chişinău.
[– 13 iunie:] Peste 620 de fotografii, documente, scrisori din Siberia, lozinci şi foi volante antisovietice, dar şi obiecte personale ale foştilor deportaţi şi deţinuţi politici au fost adunate într-o expoziţie cu genericul:„Moldova sovietică: între mituri şi gulag”, inaugurată la Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie, cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la deportările masive din 13 iunie 1941.
[– 25 august:] Cu ocazia sărbătorilor naţionale „Ziua Independenţei” şi „Limba noastră”, au fost emise două mărci poştale din seria „Personalităţi Ilustre”. Tot cu această ocazie, au fost puse în circulaţie câteva plicuri cu personalităţi ale Republicii Moldova.
[– 27 august:] Autorităţile au organizat mai multe evenimente cu ocazia Zilei Independenţei în Republica Moldova.
[– 30 august:] Este organizat concertul „O, libertate, sfântă libertate”. Pe lângă nume notorii, precum Eugen Doga, Anastasia Lazariuc, Anatol Dumitraş şi Iurie Sadovnic, au evoluat interpreţi tineri precum Cătălin Josan, Valentina Naforniţă, Vali Boghean, Radu Dolgan, Cristi Aldea-Teodorovici, formaţia Acord şi alţii.
[– 31 august:] Edituri din 18 ţări şi-au adus cărţile la Chişinău, la cea dea 21-a ediţie a Salonului de Carte, consacrată aniversării a 180-a de la fondarea Bibliotecii Naţionale din Moldova. Pe rafturile bibliotecii cititorii au putut găsi peste 5 mii de titluri de carte. Această ediţie a fost consacrată şi Anului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.
[– 7-15 septembrie:] Are loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, la care au fost prezenţi solişti renumiţi din 7 ţări ale lumii.
[– 12 septembrie:] Misiunea OSCE în Moldova a vernisat o expoziţie de fotografie axată pe combaterea traficului de fiinţe umane. Fotografiile au fost făcute de către copii din mai multe internate, precum şi absolvenţi ai acestor instituţii.
[– 18 septembrie:] Este lansată culegerea „Constituţia Republicii Moldova. Comentariu”, scoasă de sub tipar cu sprijinul Fundaţiei germane „Hanns Seidel” – un comentariu exhaustiv al prevederilor constituţionale, bazat pe teoria generală de drept şi pe doctrina constituţională internaţională şi autohtonă.
[– 20 septembrie:] Peste 30 de agenţi economici au participat la Târgul de carte 2012, ediţia a II-a, la Centrul Expoziţional „Moldexpo”. Vizitatorii au putut admira cărţi care datează din secolul al 19-a, dar şi tablete 3D interactive destinate copiilor.
[– 20 septembrie:] Fotografii ale siturilor pruto-nistrene, realizate din spaţiu, au fost vernisate la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Directorul muzeului, Eugen Sava, a declarat că expoziţia este prima în republică şi unică în domeniul cercetării arheologice.
[– 12 octombrie:] Munca de jumătate de secol a arheologilor moldoveni, în fotografii, a fost expusă la Biblioteca Naţională. Expoziţia „Patrimoniul istorico-arheologic al municipiului Chişinău”. Fotografiile ilustrează cele mai reprezentative descoperiri arheologice, datate din epoca veche a pietrei şi până în perioada modernă.
[– 14 octombrie:] Covoare ţesute de-a lungul anului 2011 au fost expuse în cadrul unui vernisaj organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău. Covoarele au fost ţesute în cadrul proiectului „Covorul basarabean – valoare de patrimoniu mondial”, iniţiat şi susţinut financiar de către ICR Chişinău.
[– 23 octombrie:] Emoţiile sportivilor moldoveni care au participat la Jocurile Olimpice din această vară au fost prezentate într-o expoziţie de fotografii – „Londra 2012: Emoţii Olimpice”, vernisată în scuarul monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, a menţionat că ediţia Jocurilor Olimpice din acest an a fost una deosebită, fiind una de succes pentru Moldova, care a avut 20 de sportivi, a câştigat două medalii olimpice, iar 7 sportivi s-au clasat în primele 10 locuri.
[– 2 noiembrie:] La Chişinău a fost lansată cea de-a doua ediţie a cărţii „Românii, Basarabia şi Transnistria”, scrisă de sociologul şi ziaristul Ioan Popa şi fiica sa, Luiza Popa.
[– 6 noiembrie:] Viaţa moldovenilor în perioada regimului stalinist a fost prezentată într-o expoziţie de documente şi fotografii adunate de ex-ministrul Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
[– 15 noiembrie:] Generalul Ion Costaş lansează ediţia în limba română a cărţii „Transnistria 1989-1992, cronica unui război nedeclarat”.
[– 1 decembrie:] La Chişinău şi la Cahul sunt organizate o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Naţionale a României. În Piaţa Marii Adunări Naţionale este întins un tricolor de peste o mie de metri pătraţi.
[– 1 decembrie:] Este dat startul sărbătorilor de iarnă, cu aprinderea luminiţelor pe Pomul de Crăciun din centrul capitalei. Concomitent este conectat iluminatul decorativ pe străzile principale ale oraşului, în total 22 de străzi şi bulevarde. În PMAN are loc un concert la care participă şi trupa românească Vunk.
[– 19 decembrie:] Sunt decernate premiile Teatrului „Satiricus”. Premiul şi Medalia „Ion Luca Caragiale” au fost oferite actorului Mihai Curagău, artist al poporului. Medalie de onoare, „Nicolae Costin” a primit premierul Vlad Filat, iar premiul pentru demnitate şi consecvenţă în promovarea valorilor democratice a primit preşedintele Nicolae Timofti.
[Mariana Galben, Info-Prim Neo]