Anul 2022 a fost un an de întorsătură pentru progresul înregistrat în toate țările PaE, declarație

Anul 2022 a fost un an de întorsătură pentru progresul în toate țările Parteneriatului Estic. Principalul impediment în progresul acestora a fost războiul început de Rusia în Ucraina și influența Federației Ruse în țările Parteneriatului Estic. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la IPN, de Sergiy Gerasymchuk, director executiv adjunct și director al Programului de inițiative regionale și al Programului de vecinătate al Consiliului pentru politică externă „Ukrainian Prism”, în contextul prezentării studiului privind Progresul Republicii Moldova în Parteneriatul Estic.

Potrivit lui, pătrunderea Rusiei în Ucraina a produs un impact asupra tuturor proceselor și le-a făcut să meargă mult mai lent. Acest lucru nu o vizează doar pe Ucraina. Escaladarea conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan a produs un impact asupra indicatorilor din cele două țări, iar conflictele înghețate din Georgia și Moldova, respectiv, au avut impact negativ cele două țări. De asemenea războiul a influențat parametrii ecologici. În Ucraina acest indicator atinge o amploare catastrofală din cauza exploziilor care au avut loc.

Sergiy Gerasymchuk a remarcat că Moldova nu are indicatori răi, și nici Ucraina, care a progresat în multe direcții. Cât privește reforma justiției, Moldova și Ucraina au progresat la nivel de acte normative. Puțin situația este mai proastă în Georgia, având în vedere faptul că partidul care conduce Georgia are relații destul de controversate cu Uniunea Europeană. Altceva este că urmează să se vadă cum aceste reforme se vor implementa.

Sergiy Gerasymchuk mai spune că în ceea ce vizează procesele economice nu se înregistrează mari succese, deoarece Ucraina înregistrează un deficit bugetar de circa 40 de miliarde de dolari. În mare parte Ucraina este dependentă de ajutorul Uniunii Europene și SUA. În cazul altor țări situația e mai bună.

La capitolul libertate de exprimare, pe de o parte, criteriile formale înaintate de Comisia Europeană au fost îndeplinite. Pe de altă parte, în Georgia are loc oprimarea mass-mediei de opoziție. În Moldova se atestă o împărțire a canalelor media în două grupuri. În Ucraina uneori se atestă autocenzura din partea jurnaliștilor, care evită discuțiile asupra unor teme mai importante.

Potrivit lui Sergiy Gerasymchuk, societatea civilă s-a manifestat în toate țările, fiind un agent al schimbării în Moldova, Georgia și Ucraina.

Potrivit Nataliei Stercul, director executiv APE, coordonator național al studiu comun al țărilor PaE, la fiecare compartiment sunt plusuri și minusuri pentru fiecare țară din Parteneriatul Estic. Cert este că este loc de mai bine. Indicatorii Moldovei privind progresul în Parteneriatul Estic pot fi apreciați ca fiind medii.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.