Anul 2022 a fost pierdut în mare parte pentru sectorul zootehnic, Forța Fermierilor

Anul 2022 a fost pierdut în mare parte pentru sectorul zootehnic. Ramura a fost afectată concomitent de multiple crize. Inputurile și resursele energetice s-au scumpit exorbitant. A fost deficit de furaje și materiale de construcție. S-au triplat dobânzile la credite. În același timp, prețurile la producția oferită de producători au fost derizorii. O spun reprezentanții asociației Forța Fermierilor, care vin către autorități cu solicitarea de a aplica în termene restrânse o serie de măsuri de susținere a domeniului zootehnic.

„Deținătorii fermelor așa și nu au văzut o politică complexă și durabilă a statului în raport cu ramura, care ar cuprinde concomitent strategiile de sprijin financiar, științific, protejare a pieței interne și reglementări uniforme și univoce. Nici măcar promisiunea autorităților privind alocarea plăților directe per kilogram de lapte, începând cu septembrie 2022, nu a fost îndeplinită. Mai mult ca atât, suntem deja în luna ianuarie și perspectiva acestor plăți directe în contextul lipsei legii cadru și Regulamentul de subvenționare este una incertă”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.

Ana Pancrat, fermieră din raionul Edineț, spune că acum mai bine de zece ani a organizat împreună cu soțul din Olanda o fermă. Când a început activitatea a înțeles că acest sector este delăsat, însă are potențial. „Problema cea mai mare în Republica Moldova este că statul acționează pe părți, fragmentar. Au făcut o bucățică și li se pare că e bine. Toate problemele trebuie să fie soluționate în pachet și intens trei-patru ani și atunci vom crește sectorul zootehnic”, a notat producătoarea.

Sergiu Colesnic, fermier din nordul țării, spune că deține în jur de o sută de vaci, dintre care 74 sunt mulgătoare. 54 de vaci sunt de import și își dorește să schimbe rasa moldovenească pe una de import. Pentru a se putea dezvolta, are nevoie de un grajd, dar nu dispune de resurse financiare. Să acceseze un credit nu poate pe motiv că nu va putea face față la creditul accesat anul precedent. Fermierul mai spune că și-ar dori o creditare mai ieftină.

Veaceslav Colesnic, fermier de la Edineț, a declarat că după ce a muncit peste hotare, a investit banii în procurarea a zece vaci, apoi a procurat și o fermă, ajungând la o sută de vaci în prezent și 260 de oi. Își dorește să se extindă, dar fără susținerea autorităților nu are cum. „Aș dori ca statul să se întoarcă cu fața la noi, să mai vină să vadă cum e la ferme, cum muncim. Am angajați oficial și lucrăm și familia”, apune fermierul.

Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” solicită aprobarea Strategiei de dezvoltarea națională a sectorului zootehnic în contextul problemelor climaterice și provocărilor ce țin de securitatea alimentară, cu structurarea programelor pentru fiecare subramură. De asemenea, solicităm aprobarea unui program special privind oficializarea activităților gospodăriilor casnice care produc lapte și carne, cu acordarea acestora unor facilități în prima etapă.

Fermierii mai cer acordarea, dar nu mai târziu de februarie 2023, a plăților directe pentru fiecare litru de lapte, livrat întreprinderilor de procesare în baza facturilor. O altă solicitare este majorarea cu cel puțin 25% a subvențiilor pentru construcția fermelor, dar și asigurarea sectorului cu credite preferențiale investiționale la dobânzi mici și cu acordarea garanțiilor statului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.