Anul 2017 a fost marcat de condiționarea asistenței europene macrofinanciare

Anul 2017 în domeniul integrării europene a fost marcat de introducerea criteriilor politice în acordarea asistenței macro-financiare. Pentru prima dată în istoria relațiilor Moldova-UE, oferirea asistenței macro-financiare va depinde de gradul de respectare a instituțiilor democratice de către guvernare. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Centrul Independent Expert-Grup menţionează că acest fapt creează presiune adițională asupra guvernării de a avansa reformele în domeniul justiției sau mass-media, însă nu garantează renunțarea guvernării la sistemul votului mixt, adoptat în primăvara lui 2017, transmite IPN.

Și Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” menţionează că Uniunea Europeană, oricum, va acorda Republicii Moldova cele o sută de milioane de euro, dar măcar va insista pe implementarea unor reforme absolut necesare.

Semnarea pachetului de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare este remarcată şi de Guvern în calitate de realizare a anului 2017. „Pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de o sută de milioane de euro Republicii Moldova a fost semnat la Bruxelles în 23 noiembrie 2017. Țara noastră va primi din partea Uniunii Europene 40 de milioane de euro sub formă de grant și 60 de milioane de euro sub formă de împrumut începând cu anul următor. Resursele financiare vor fi acordate în trei tranșe, în măsura realizării celor 28 de condiționalități convenite”, precizează Guvernul într-un răspuns pentru IPN.

Executivul mai menționează că acești bani vor contribui la dezvoltarea și modernizarea Moldovei, la mai multe investiții și la crearea de locuri de muncă. „În plus, este important semnalul de încredere pe care UE îl dă investitorilor străini, care au toate motivele să vină în Republica Moldova”.

Printre alte realizări ale anului, Guvernul menționează şi acordarea de către UE a suportului bugetar de 36,5 milioane de euro pentru cinci programe, potrivit unei decizii din 21 decembrie. Cele cinci programe sunt: implementarea acordului DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) între UE și Republica Moldova; reforma Poliției; reformele Politicii Finanțelor Publice; implementarea Liberalizării Regimului de Vize cu Europa; dezvoltarea rurală și a agriculturii în Republica Moldova. Sunt reforme care vor însemna servicii publice mai eficiente și mai moderne pentru populație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.