Anul 2016 a fost marcat de justiție selectivă, raport Amnesty International

Cazul „grupului  Petrenco”, precum și o serie de alte urmăriri penale dau motive de îngrijorare privind politica părtinitoare și justiția selectivă –  denotă Raportul Anual Amnesty International privind situația Drepturilor Omului în lume, în regiune, în Republica Moldova.

Igor Stoica, coordonator de programe la Amnesty International Moldova, a declarat, într-o conferință de presă la IPN, că în Republica Moldova principiul justiției echitabile este foarte des încălcat. Și anume este vorba de elemente ca prezumția nevinovăției sau ședințe de judecată publice și transparente.

Acesta s-a referit la cazul „grupului Petrenco”, membrii căruia au fost reținuți în septembrie 2015 pentru încercarea de a intra forțat în sediul Procuraturii Generale. Potrivit lui Igor Stoica, șase persoane din acest grup au fost fără o motivație juridică întemeiată ținuți timp de șase luni în Penitenciarul nr. 13, ca mai apoi să fie transferați în arest la domiciliu și peste aproximativ două luni să fie eliberați sub control judiciar. Toate aceste lucruri au avut loc în lipsa unei explicații juridice întemeiate a necesității aplicării acestor măsuri punitive. „Întrebarea este substanțială – dacă a fost în general asemenea contravenție și cu ce se va solda acest dosar. Până în prezent aceste persoane se află sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara și a se deplasa”, a spus reprezentantul AI Moldova.

În raport se face referire și la cazul fostului premier, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. Caracterul închis al procesului a cauzat mai multe întrebări, inclusiv legate de faptul de ce nu au fost vizați de investigații și alți politicieni.

Raportul denotă faptul că nu a fost înregistrat niciun progres în abordarea cauzelor structurale privind impunitatea pentru tortură și alte rele tratamente. În perioada ianuarie-iunie 2016, 331 de persoane au înaintat plângeri la Procuratura Generală acuzând acte de tortură și rele tratamente. Dintre cele 19 sentințe pronunțate privind tortura, doar doi acuzați au primit pedepse cu privațiune de libertate.

Directoarea executivă a Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, a conchis că drepturile omului în anul 2016 nu s-a regăsit pe agenda partidelor politice sau pe agenda candidaților la funcția de președinte.

 

  • igor stoica despre justitia inechitabila.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.