Anul 2015, pierdut pentru diplomaţia moldovenească, Victor Chirilă

Anul 2015 a fost pierdut de Republica Moldova în ceea ce ţine de reforme, care au fost fie amânate, fie au stagnat. Totodată, 2015 este un an pierdut şi pentru diplomaţia Republicii Moldova. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. Expertul a menţionat într-o conferinţă de presă la IPN că Moldova este văzută tot mai mult ca un risc iminent la adresa securităţii regionale, iar diplomaţia ţării a fost lipsită de argumente eficiente pentru a promova agenda de politică externă, inclusiv cea europeană.

„Diplomaţii noştri nu au avut argumente solide care să fie furnizate de realităţile din ţară. Nu au putut să prevină nici suspendarea, pentru prima dată în ultimii şase ani, a finanţării din partea partenerilor externi. De asemenea Republica Moldova a pierdut şi susţinerea aproape necondiţionată a UE”, a specificat directorul APE.

Expertul apreciază că dialogul cu Germania, principalul partener din ultimii ani, s-a răcit substanţial, iar mesajele transmise de la Chişinău capitalelor europene sunt din ce în ce în mai mare disonanţă cu acţiunile din ţară. „Stagnarea procesului de realizare a Agendei de asociere, odată cu degradarea climatului politic intern, nu au permis diplomaţiei să realizeze pe deplin oportunităţile oferite de Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Iar Moldova a fost descurajată de partenerii externi să depună cererea de aderare la UE, ceea ce reprezintă un eşec al diplomaţiei şi se datorează iresponsabilităţii politicienilor din ţară”, a spus Victor Chirilă.

Potrivit directorului APE, Chişinăul nu are o viziune clară ce urmează să realizeze în dialogul strategic cu SUA. Corupţia şi alte deficienţe sunt piedici în cadrul acestui dialog. Totodată, rolul României în procesul de integrare europeană nu este valorificat şi această relaţie este lipsită de o agendă ambiţioasă. „Constatăm cu tristeţe că dialogul cu Bucureştiul este redus în ultimul timp la cerşirea de asistenţă financiară şi credite pentru a plăti salariile şi pensiile. Din punctul nostru de vedere, Acordul de Asociere cu UE ar fi o platformă foarte bună pentru aprofundarea relaţiilor cu România. Cred că este nevoie de o agendă în acest sens”, a menţionat expertul în politică externă.

Victor Chirilă mai subliniază că şi parteneriatul cu Ucraina nu este pe deplin valorificat. „Chişinăul ignoră rolul Ucrainei în procesul de asigurare a securităţii regionale. Credem că atât Chişinăul, cât şi Kievul fac insuficiente acţiuni pentru a crea condiţiile necesare în reglementarea conflictului transnistrean”, a specificat expertul.

Directorul executiv al APE crede că dialogul cu Rusia este anemic, dar acesta e un partener economic strategic al Republicii Moldova, totodată fără Rusia nu va fi posibil de rezolvat conflictul transnistrean. „Din păcate Republica Moldova practic nu are o politică externă convingătoare şi credibilă, obiectivele sale nu sunt clar definite, iar acţiunile sale sunt deseori incoerente. Dialogul cu Moscova suferă foarte mult din cauza lipsei unei comunicări eficiente. Cred că ar fi necesar să ne redefinim politica externă faţă de Federaţia Rusă. O politică credibilă cu Federaţia Rusă va fi practic imposibil de elaborat dacă nu va fi o viziune comună a clasei politice. Trebuie să facem ordine la noi acasă, să fim solidari”, a accentuat Victor Chirilă.

În acest sens, APE va desfăşura un şir de acţiuni cu scopul de a orienta clasa politică să actualizeze conceptul de politică externă şi să îmbunătăţească relaţiile cu principalii parteneri.

  • victor chirila despre diplomatia republicii moldova.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.